понедељак, 11. децембар 2017.

Никодијевић: Ове године клизање, а наредне скијање на Ади Циганлији

Председник Скупштине града Никола Никодијевић обишао је данас градилиште новог клизалишта у парку Камени град на почетку Аде Циганлије. Он је том приликом поручио да Град Београд жели да Ада „живи” свих 365 дана у години, као и да ће клизалиште радити до друге половине фебруара. 

Догађају је присуствовао подсекретар Секретаријата за спорт и омладину Никола Рајичић, као и в.д. директора ЈП „Ада Циганлија” Роберт Ђукић.

Никодијевић је рекао да ће клизалиште на Ади Циганлији бити отворено у петак 15. децембра и да ће радити до 18. фебруара наредне године. Наша је жеља, навео је председник Скупштине града, да Ада „живи” 365 дана у години и има бројне садржаје и током зимских дана.

– Грађани су се, нажалост, до сада клизали на залеђеном језеру што је веома ризично. Због тога ћемо сада, након четири године паузе, поново имати право клизалиште на улазу у Аду. Ово је прво клизалиште неправилног облика у Београду, има 800 квадратних метара и током зимског распуста предвиђени су бројни садржаји за најмлађе. Клизаљке и опрему за клизање основци и средњошколци моћи ће бесплатно да користе, а за наше најстарије суграђане, који овде буду долазили са унуцима, спремили смо и штанд где ће моћи без чекања и дугих процедура да изваде београдску сениор-картицу – рекао је Никодијевић.

Према његовим речима, током зиме ће на овом клизалишту бити одржаване школе клизања и хокеја на леду, уз наравно бројне културно-забавне манифестације. 

– Наша идеја је да проширимо понуду Аде Циганлије већ до наредне зиме, када би овде требало да постоји и ски-стаза. Град Београд посвећује пуно пажње деци предшколског и школског узраста. Током предстојеће зиме поред неколико клизалишта на отвореном, радиће и она која се налазе у оквиру спортских центара, а постоје и школе пливања у центрима који имају базене – додао је Никодијевић.

Осим тога, прецизирао је Никодијевић, у спортским центрима постоје и школе других спортова – кошарке, одбојке, малог фудбала...

– Желимо да омогућимо бесплатне спортске активности за сву децу која хоће да се баве спортом или само рекреирају. Те програме у будућности желимо да обогаћујемо, да буду на што више места у граду како би били што доступнији. У дугорочном плану финансирања, у периоду од 2018. до 2020. године предвиђено је 250 милиона динара за зимске и летње распусте. Надам се да ће Београђани уживати у свему што смо спремили за ову зиму, а на нама је да понуду у будућности учинимо још бољом – закључио је Никодијевић.

Подсекретар за спорт и омладину Никола Рајичић рекао је да ће клизање ове зиме бити актуелно  у спортским центрима „Ташмајдан” и „Олимп”.

– Секретаријат за спорт и омладину је делом финансирао изградњу овог клизалишта. Потрудили смо се да све активности прилагодимо узрастима основаца и средњошколаца. Осим тога, у наредној години секретаријат ће по први пут финансирати и рекреативне програме за све суграђане. У том смислу Град Београд ће све своје ресурсе, када је реч о рекреативном спорту, максимално искористити за добробит свих грађана – рекао је Рајичић.

Директор ЈП „Ада Циганлија” Роберт Ђукић изразио је задовољство пошто се клизање, после четири године, враћа на Аду Циганлију.

– Сваког викенда ће бити бесплатних представа за најмлађе суграђане, а током распуста очекујемо још садржаја, за шта смо посебно захвални Секретаријату за спорт, који је финансирао део овог пројекта. Клизалиште је бесплатно за децу до седам година, као и за ученике основних и средњих школа, уз ђачку књижицу – рекао је Ђукић.