уторак, 12. децембар 2017.

Младеновић: СКГО – место сарадње и партнер свим локалним самоуправама

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић поручио је данас да су општине и градови најважније институције за свакодневни живот грађана јер су одговорни за њихове кључне животне потребе. Он је, обраћајући се на 45. Скупштини Сталне конференције градова и општина, навео да је дужност власти да колико год је то могуће одговори на све проблеме са којима се суочава друштво у целини.

– Неспорно је да имамо бројне резултате, али пред нама су и многобројни задаци и изазови како би пословима које обаваљамо или капацитетима којима располажемо наши грађани били у потпуности задовољни. Да би се рад унапредио, неопходно је да градови и општине имају све потребне ресурсе, средства и надлежности, како би својим грађанима обезбедили квалитетнији живот и окружење. За даљи развој локалне самоуправе неопходно је константно унапређивање пословног амбијента да би се заинтересовали потенцијални инвеститори да улажу у општине, градове и земљу у целини. На тај начин ће се повећати број реализованих инфраструктурних пројеката и број нових радних места – рекао је Младеновић.

Заменик градоначелника је изразио жељу да сви грађани у својој локалној заједници у Србији имају једнак квалитет живота као у Београду. 

– Наш главни град је солидаран са осталим општинама, а сарадња је основни пут. Због тога ће Београд наставити да подржава СКГО као место сарадње свих локалних самоуправа у Србији – истакао је Младеновић и позвао општине и градове да искористе могућности које нуди СКГО, како би помогли једни другима на свим пољима. 

Он је поручио да је СКГО „заједнички представник и партнер”, као и кључна тачка за помоћ локалним самоуправама и место окупљања, размене идеја, најбољих примера из праксе и квалитетних предлога. Учесницима скупштине пожелео је срећан рад и напоменуо да је данашње присуство свих снажан доказ подршке организацији и решености да у наредној години заједно наставе да доприносе развоју локалне самоуправе у Србији. 

Министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић оценио је да је овај скуп један од најважнијих у години. СКГО је најјачи партнер Владе Републике Србије кад је реч о области реформе локалних самоуправа, те да је њена подршка драгоцена.

– Квалитет овог партнерства огледа се у сарадњи у свим значајним пословима локалних самоуправа, нарочито у сегменту управљања људским ресурсима. Кроз обуке и радионице овог пројекта прошло је више од 3.700 запослених у управама. Циљ тога јесте да се направи успешан, ефикаснији и компетентнији сервис за грађане јер реформе спроводе људи – рекао је Ружић.

Службеник мора да примени закон у свим ситуацијама једнако како би грађани, где год да су у Србији, били у равноправном положају, додао је Ружић, напомињући да тај циљ не сме да се сметне са ума. Он је нагласио и да управа не сме бити кочничар реформи и промена, већ управо подршка јер успех државе зависи од успеха локалних заједница.

У раду скупштине учествује више од 130 делегација градова и општина Србије, а подршку су дали и амбасадори страних земаља и Европске уније. Потписани су Споразум о спровођењу пакета подршке за унапређење наплате пореза на имовину у јединицама локалне самоуправе у оквиру „Програма реформи пореза на имовину”, затим Споразум о подршци градовима и општинама за програмско буџетирање и стратешко планирање у оквиру програма „Exchange 5”, као и Споразум о спровођењу општинских пројеката у оквиру ГИЗ и СКГО пројекта „Иницијатива за инклузију”.