уторак, 12. децембар 2017.

Синиша Мали: Следеће године сређивање свих подземних пролаза у центру

Градска управа је ту да реши што већи број проблема са којима се грађани сусрећу, наравно колико је то физички и финансијски могуће, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали гостујући на Радио-телевизији Србије у емисији Београдска хроника.

Мали је прецизирао да је за седам дана стигло 4.000 предлога суграђана у оквиру пројекта „Да се ради и гради по твом“.

– То је заиста одличан одзив. Грађани Београда желе да се њихов глас чује, а резултат тога је велики број гласова за изградњу нових паркова, паркова за кућне љубимце, уређивање фасада, али и изградњу метроа која би, као што је познато, требало да почне 2020. године.  Очекујемо да у наредних неколико недеља добијемо још мноштво одличних идеја, које ћемо након тога поставити на БГ портал, где ће бити обављено гласање. Сви грађани нашег града имаће прилику да се изјасне о тим идејама, а Град Београд је за овај пројекат обезбедио буџет од 200 милиона динара, уз додатних 10 од сваке општине која учествује у пројекту. Уколико буде потребно издвајаћемо и више јер је овај пројекат одличан показатељ колико Београђани воле свој град – рекао је Мали.

Прво питање које је градоначелник добио стигло је из Радмиловца у општини Гроцка. Мештане је занимало на који начин могу да обезбеде асфалтирање једне улице и пролазак редовне линије ГСП-а, јер деца из овог дела Београда до школе путују 2,5 километра по неосветљеном и небезбедном путу.

Градоначелник је грађане Радмиловца упутио на матичну општину – Гроцку, која је дужна да контактира ЈКП „ГСП Београд“. Мали је подсетио да је град по први пут обезбедио 12 школских аутобуса како би најмлађи суграђани, нарочито они из удаљених делова града, што безбедније и комфорније могли да се превезу до школе. Градоначелник је такође објаснио процедуру по којој захтеви за асфалтирање појединих улица иду преко општина, а средства се обезбеђују кроз капитални буџет.

Грађане Београда занимало је да ли је могуће да рок за отплату новог лифта буде продужен са садашњих 60 месеци на више?

– Актуелна Градска управа је рок за отплату нових лифтова повећала два и по пута. До одлуке да продужимо рок за отплату на пет година, тај период је био свега 24 месеца. У овом тренутку није могуће променити то правило јер су у питању кредити којима је оптерећено ЈКП „Градско стамбено“ у оваквим случајевима. Грађани без гаранција добијају те кредите на 60 месеци и то је у овом тренутку немогуће променити – рекао је градоначелник и на крају оставио могућност додатног продужења рока од 60 месеци, уколико се појави довољан број захтева грађана по овом питању 

Становнике насеља Звечка из општине Обреновац занимало је постоји ли могућност да добију топлотну енергију из ТЕ „Никола Тесла“ након што буде изграђен топлодалековод до Београда.

– Пројекат топлодалековода је изузетно важан за Београд. Ми увозимо гас како бисмо обезбедили грејање домаћинстава, а довођењем топле воде из Обреновца смањили бисмо потребу за увозом гаса и на тај начин не само финансијски направили одличну ствар за Београд, већ и еколошки. Разговарао сам са председником општине Обреновац Мирославом Чучковићем и могу да потврдим да ће грађани Звечке, али и села Уровци и Кртинска, апсолутно бити укључени у овај пројекат. Изградња топлодалековода би Београд требало да кошта нешто мање од 200 милиона евра – потврдио је Мали.

Становници Лабудовог брда тврдили су да у новоотвореном Дому здравља не ради довољан број лекара специјалиста. Градоначелник је појаснио да се број лекара специјалиста одређује према броју становника на општини.

– Посетио сам тај Дом здравља и заиста био импресиониран. Тамо постоје специјалисти из области педијатрије, опште медицине, стоматологије, ултра-звучне дијагностике, а ускоро би требало да добије и интернисту. Број специјалиста зависи од број становника којима је овај Дом здравља матична медицинска установа. Дом здравља Раковица, којем припада и новоизграђени објекат на Лабудовом брду, има четири или пет објеката на удаљености од пет километара. Тамо ради више специјалиста, али се наравно не налазе сви у истим објектима – рекао је Мали. 

Градоначелник се сложио са оценом једног од гледалаца којег је занимало када ће се поправити нерепрезентативно стање подземног пролаза код „Палате Албанија“.

– Стање готово свих подземних пролаза у граду је катастрофално, али ће већ следеће године бити потпуно другачије. У те пролазе ништа није улагано од када су направљени. Следеће године ће сваки од њих бити реконструисан, заједно са Теразијским платоом, који ће бити повезан са подземним пролазима. Пројекат је урађен, било је проблема са водоводним цевима и дебљином слоја који се налази између асфалта на коловозу и „плафона“ у пролазима. Веома ми је стало да овај проблем буде решен на најбољи могући начин. Туда пролази хиљаде наших суграђана и туриста и пролази морају да буду уређени – поручио је градоначелник. 

Говорећи о прошлонедељним питањима гледалаца „Београдске хронике“, градоначелник је рекао да је у Сремчици, на захтев грађана, започета расподела рециклажних канти.

– Мислим да је подељено више од 250 и до краја акције свако домаћинство ће добити по једну. Укупно је потребно око 3.000 канти, а управо је ово одличан показатељ како заједнички, са грађанима, брзо и ефикасно решавамо проблеме када не изостане добра комуникација – закључио је Мали.