четвртак, 11. јануар 2018.

Весић: Старо сајмиште постаће регионални центар за истраживање Холокауста

Старо сајмиште постаће регионални центар за истраживање Холокауста, а на томе радимо заједно са Музејом „Јад Вашем”, рекао је градски менаџер Горан Весић у ининтервјуу за Радио станицу „Словољубве”.

Споменувши разговоре са директором овог музеја приликом своје последње посете Јерусалиму, Весић је истакао да ће Централна кула бити место едукације младих генерација.  

– Сада смо раселили кулу, пописали имовину, завршава се закон који ће омогућити даљи напредак пројекта, а паралелно радимо и пројекат меморијалног центра. Ту ће бити три музеја, један који се односи на страдање Јевреја, други на страдање Срба и трећи на страдање Рома. Замолио сам представнике музеја да се Старом сајмишту прида већи значај јер се у музеју помиње само на једном месту, као и да се много више пажње обрати на логор Јасеновац – рекао је Весић, додавши да епископ Јован Ћулибрк ужива велико поштовање у Израелу, има огромну енергију и најбољи је познавалац Холокауста код Срба. 

Градски менаџер је истакао да су заједно урадили огромне ствари до сада и да је веома срећан што може да сарађује са њим не само на Старом сајмишту већ и у Пакрацу, Јасеновцу и на другим местима. Урадио је много и да се у Славонији поново подигне Српска православна црква, уреди библиотека у Пакрацу која је старија од британске библиотеке.

Говорећи о манифестацији „Божићно сеоце” испред Храма Светог Саве, градски менаџер је подсетио да је на ту идеју дошао заједно са оцем Стефаном. 

– После 1. јануара и „Улице отвореног срца” није постајало ништа више и наша идеја је била да у јануару догађаји буду испре Храма Светог Сава, јер је пуно верских манифестација у том месецу. Ту је био и патријарх Иринеј, много је деце свакодневно, манифестације се одржавају од 17 часова и све су намењене деци, ту су кућице, фијакер, „распевана јелка”. Сваке следеће године увећаваћемо ову манифестацију и чинити је радоснијом за све наше суграђане – казао је Горан Весић.

Када говори о свом искуству са ходочашћа у Светој земљи, Весић истиче да је то невероватан осећај јер вас тај град једноставно узме под своје, и сматра да би сваки хришћанан, иако то није лако остварити, бар једном у животу морао да обиђе Јеруслим.

Он је нагласио да се сви са великим поштовањем односе према Србима, укључујући и саме Израелце, јер, како је истакао, они знају кроз какву историју и патњу смо прошли. 

– Када било ком Израелцу кажете да сте дошли из Србије односе се према вама са великим поштовањем и као да им је дошао пријатељ. Мислим да нас нико са таквим поштовањем не дочекује као они. Посетио сам и Музеј „Јад Вашем” јер смо напаравили сарадњу са Старим сајмиштем и тим музејом око будуће садржине и поставке. Обиласком њихове поставке видео сам и фото-изложбу како су Немци били дочекивани у главним европским градовима. Слику из старе Југославије представљала је слика Марибора и потом сам протествовао код директора музеја коме сам објаснио о чему се ради. Притом сам додао и да су они који дочекују Хитлера били сами Немци јер су управо они претходно протерали Словенце. У Београду смо их дочекали као окупаторе, а тако смо их и испратили. Након тога добио сам извињење и молбу да пошаљемо слику из Београда коју управо припрема Историјски архив Београда и она ће бити послата преко Амбасаде Израела. Директору „Јад Вашема” сам показао и наше истраживање о животу 3.500 београдских Јевреја који су изгубили животе на Старом сајмишту, а у току је још једно истраживање где ћемо истражити 6.500 људи. Дао сам им копију истраживања и то сматрам као своју обавезу јер су у питању били наши суграђани, за шта су нам у музеју били веома захвални – казао је градски менаџер.