петак, 12. јануар 2018.

Весић: Трећа трака на Бранковом мосту биће пуштена 12. фебруара

Већ 12. фебруара биће пуштена у сабраћај трећа трака на Бранковом мосту, чиме ће радови бити завршени и саобраћај нормализован, најавио је градски менаџер Горан Весић, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.  

Говорећи о радовима на инфраструктури, он је истакао да је Дирекција за грађевинско земљиште завршила тендер за изградњу канализације у Батајници и тренутно је у току избор извођача за инвестицију вредну 380 милиона динара. 

– Ту је и отварање понуда за водоводну мрежу у Грмовцу, а 22. јануара отворићемо понуде за постављање шина на Мосту на Ади, које ће повезати Нови Београд и Баново брдо, што је инвестиција вредна око две милијарде динара. У наредних неколико дана очекујемо и потписивање уговора за израду урбанистичко-архитектонског решења за Стари савски мост, чиме ће  се створити услови за расписивање тендера и одабир извођача. Наставићемо и са реконструкцијом Трга републике, Нушићеве, ширићемо пешачку зону, почеће реконструкција Кнеза Милоша, најпре тротоара, а идуће године ће се радити и подземни паркинг испод саме улице. Предстоји и реконструкција целог потеза од Рузвелтове до Калемегдана, расписаћемо тендер за тунел који ће почињати код садашње аутобуске станице, а завршавати код Панчевачког моста и наставићемо радове на обилазници – казао је Горан Весић.

Градски менаџер је подсетио да Београд постаје све значајнија туристичка дестинација у Европи и свету, што доказује и чињеница да је само током новогодишњих празника у граду боравило између 100.000 и 130.000 туриста. 

 – Београд је, рачунајући приходе од туристичке таксе, профите хотела, ресторана и свих који у граду живе од туризма, зарадио око 30 милиона евра, док је укупна годишња зарада Београда од туризма 800 милиона евра. Сваке године имамо повећање броја туриста за око 20 одсто, а најбројнији су гости из Турске, Израела, Хрватске, Грчке, Немачке, Русије, Словеније, БиХ, Бугарске, Кине, САД и Велике Британије. Нама је туризам најзначајнија и најбрже растућа привредна грана о чему довољно говори чињеница да смо 2013. године имали 67 хотела, а данас 94 – истакао је Горан Весић.

Он је истакао да сваки десети новозапослени у Београду ради у туризму и подсетио да је прошле године смањена незапосленост у граду на 87.000 људи. 

– Током 2013. године, Београд је имао 108.000 незапослених и највећи број људи од тада је нашао посао управо у сектору услуга. То јасно говори да Београд живи од туризма, а када имате такав узлет онда је важно да имате и нове садржаје. Зато је важно што је отворен Музеј савремене уметности, као и најава председника Вучића да ће грађевински радови на обнови Народног музеја бити завршени у априлу, а прва поставка и отварање на Видовдан. Све то важно је за туристе, али има одјек и код инвеститора. Када се о некој земљи прича као о мирној и стабилној, која привлачи туристе, онда инвеститори имају жељу за улагањем. Ми смо заиста поносни што смо за последње три године успели да постанемо једна од најатрактивнијих туристичких дестинација у овом делу Европе – казао је Горан Весић, најавивши и велики број манифестација које ће се одржати током јануара у главном граду.