петак, 19. јануар 2018.

Пливање за Богојављенски крст у Земуну

У организацији Oпштине Земун, Српске православне црквене и СВЕБОР савеза Београда данас је одржана традиционална трка у пливању за носиоца Богојављенског крста. Око три стотине учесника из целе Србије, међу којима и две девојке и један пољски држављанин пливали су уз подршку десет хиљада Земунаца, саопштили су из те општине. 

Победник 21. трке је двадесетогодишњи студент из Београда Урош Радуловић, док је архијерејску литургију у Храму Светог Николаја служио патријарх Иринеј. Патријарх је, потом предводио литију улицама Земуна којој су присусвовали председник Општине Земун Дејан Матић и заменик председника Дамир Ковачевић, који је и председник Oрганизационог одбора прославе Богојављења у Земуну . 

Ковачевић је истакао да је Земун обновитељ и чувар традиције Богојављенске трке, и поручио да у духу саборности треба да будемо сложни у грађењу бољег живота за све грађане Земуна, Београда и Србије.

Ппатријарх Иринеј уручио је Богојављенски крст за изузетан допринос у промоцији хришћанског подвига и витештва председнику Организационог одбора светковања Богојављења у Земуну Дамиру Ковачевићу, принцу Александру Карађорђевићу и директору Српско – руског хуманитарног центра Виктору Гулевичу. Прослави Богојављења у Земуну присуствовали су представници Градске управе Града Београда, привредни и културни посланици, наводи се у саопштењу.