субота, 10. фебруар 2018.

Весић: Заједничким радом града, општине и републике, Београд постаје боље место за живот

Градски менаџер Горан Весић обишао је данас са председником општине Вождовац Александром Савићем вождовачко насеље Мала Утрина где је у току асфалтирање тротоара и Улице Воје Радића.

– Насеље Мала Утрина је пример шта смо све урадили у последњих неколико година за приградске делове града. Ово насеље, које је иначе јако лепо и урбанизовано, до пре неколико година није имало уређено водоснабдевање и канализацију, а улице десетинама годинама нису рађене. Данас то насеље има завршену секундарну канализацију коју ћемо прикључити на Јелезовачки колектор. Пре неколико година постављене су нове водоводне цеви, а Улица Воје Радића је једна од последњих улица које радимо, дуга три километра, раде се и тротоари и ивичњаци, и она заиста изгледа онако како треба да изгледа једна урбана улица – рекао је Весић, подсетивши да је у овом насељу обављена и гасификација, као и да су радови који се тренутно изводе вредни 50 милиона динара.

Градски менаџер је истакао да се управо на примеру овог насеља огледа политика Града Београда.

– Ми смо последње четири године уложили 350 милиона евра у приградска насеља, у водовод, канализацију, путеве, јавни превоз, док је у периоду од 2008. до 2012. уложено мање од 100 милиона евра. Наравно да проблема има не за 350 милиона, већ за три и по милијарде, али је чињеница да је у последње три и по године само у овом насељу урађено више него за последњих 50 година. На Вождовцу смо у последње четири године урадили 80 километaра нових путева, реконструисали 46 километара и урадили 81 километар канализационе мреже, што представља прави пример како заједно могу да раде Влада Републике Србије, општина и град. Новац за радове у овој улици обезбедила је влада на захтев града, који је то урадио на захтев општине. Тако заједно можемо да мењамо ствари и чинимо Београд бољим местом за живот – истакао је Горан Весић.

Председник општина Вождовац Александар Савић истакао је да ће се на основу овог пројекта радити секундарна канализациона мрежа у насељу Јајинци, Кумодражу, селу Раковици, на Митровом брду. 

– Комплетна канализациона мрежа у селу Зуце и колектор урађени су у сарадњи са владом, градом и Општином Вождовац. Уз помоћ Града Београда расписан је и тендер за колектор, односно уређај за пречишћавање вода у Пиносави, Белом Поток,у чиме ће се стећи услови да и та два села добију канализациону мрежу. Општина Вождовац је обезбедила финансијска средства да сву секундарну мрежу пројектује а да Град Београд изводи радове. Општина Вождовац, Град Београд и „Београдски водовод и канализација” су пре три године направили споразум да сви они који се прикључе на канализациону мрежу плаћају 60 хиљада динара на исто толико месечних рата – рекао је Савић и подсетио на план Града Београда да свака кућа на територији града има канализацију до 2025. године.