недеља, 18. фебруар 2018.

Отворена библиотека и кутак за сениоре на Савском венцу

Огранак Библиотеке града Београда од данас се поново налази на Сењаку у просторијама некадашње Месне заједнице Топчидерско брдо – Сењак. У склопу истог објекта, у Улици Васе Пелагића 54, отворен је и кутак за старије, саопштили су данас из Општине Савски венац.

Библиотеку и нови простор за сениоре данас је свечано отворила председница општине Савски венац Ирена Вујовић. Отварању су присуствовали председница Народне скупштине Маја Гојковић и Живорад Николић, који су том приликом и донирали неколико књига библиотеци.

Истичући да је на иницијативу грађана у претходних годину и по дана реализован велики број пројеката на Савском венцу и да је управо захваљујући њиховом активном учешћу у одлучивању поново отворена библиотека на Сењаку, Вујовићева је захвалила руководству Библиотеке града Београда што су позитивно реаговали на предлог општине да се грађанима врати библиотека на коју су чекали годинама.

– Уложили смо средства у реновирање ових просторија, а у договору са грађанима део објекта је адаптиран за библиотеку, док је други део прилагођен потребама старијих суграђана и биће им на располагању за окупљања и дружења. Становници Сењака годинама нису имали библиотеку у свом крају, јер претходно општинско руководство није имало слуха за њихове потребе, нити је показало вољу да обезбеди простор који би био уступљен за библиотеку која грађанима много значи – рекла је Ирена Вујовић.

Директорка Библиотеке града Београда Јасмина Нинков рекла је да се у овој библиотеци тренутно налази око девет хиљада књига које су биле део фонда Библиотеке „Исидора Секулић”, која је на Сењаку радила до 2011. године. 

– Веома сам срећна што смо у овом простору, и то захваљујући руководству општине и разумевању председнице Ирене Вујовић. Трудићемо се да изложбама, књижевним вечерима и бројним другим активностима допринесемо богатијем културном животу грађана Савског венца – истакла је Јасмина Нинков.