среда, 21. фебруар 2018.

Мали: У понуди више од 3.000 радних места на Сајму запошљавања и пракси

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је Београдски сајам запошљавања и пракси који се данас од 10 до 16 сати одржава у Дому омладине.
Мали је истакао да је овај сајам круна рада у последње четири године и да овогодишњи Београдски сајам запошљавања и пракси никада није био масовнији. 

– Бројке говоре саме за себе: 117 послодаваца и 3.098 радних места у понуди. Ово је велики успех за све јер смо се трудили да Београд померимо са мртве тачке и да он постане град инвестиција и град будућности. Само на овим сајмовима од 2015. године је 6.500 младих људи нашло запослење, а све што смо радили показало се кроз историјски најмању незапосленост у Београду. Према подацима из децембра прошле године, 87.623 особе су биле незапослене, што је и даље велики број, али крајем 2013. године било их је 109.000, што значи да 20.000 људи данас ради захваљујући инвеститорима, али и оваквим сајмовима запошљавања – казао је Синиша Мали.

Он је додао да су све активности на запошљавању од изузетног значаја, јер на тај начин млади остају у својој земљи, развијајући свој град и земљу. 

– Ми ћемо као Град Београд наставити да пружамо активну подршку не само младима већ и послодавцима. Ту смо да субвенцијама помогнемо пољопривредницима, женском предузетништву, иновативним делатностима, кроз „БГ праксу” и Савет за запошљавање да младима обезбедимо сигурну будућност у нашем граду. Желим да подстакнем младе који траже посао да инвестирају у своје знање и оно што ће их учинити привлачнијим за запошљавање. Само на овај начин и вашом жељом да се усавршавате и покажете, наш град и земља могу напредовати – рекао је Мали, који је том приликом обишао и радионицу „Знањем до циља” намењену будућим предузетницима који планирају покретање приватног бизниса.

Директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић истакао је да се незапосленост у целој Србији смањила за око десет одсто, а у Београду за 12 одсто у односу на јануар прошле године.

– То је заслуга Владе Републике Србије, али и Града Београда, који је препознао приоритете у оквиру Локалног акционог плана запошљавања. Верујем да ће се позитивни трендови наставити и ове године, а томе доприносе и сајмови запошљавања јер око 25 одсто људи који на њима учествују врло брзо и нађу посао. У Србији смо организовали око 60 таквих сајмова, а резултат је 15.000 новозапослених – казао је Мартиновић.

У обиласку Београдског сајма запошљавања и пракси били су и члан Градског већа и председник градског Савета за запошљавање Драгомир Петронијевић, секретар за привреду Милинко Величковић и представници Националне службе за запошљавање Београд.

Неке од компанија и институција које се данас представљају су „Kuhne + Nagel”, „Zepter”, „Mozzart”, Прва искра „Даница”, хотел „Шумадија”, „Wiener stadishe”, пекара „Тома”, „Фриком”, „Имлек”, „Енергопројект”, Републички геодетски завод, Прекршајни суд у Београду, „Jomi shoes”, „Delhaize”, „Mеркатор С”, Поликлиника „Холмед плус”, „Техноманија”, „Златиборац”, „Nestle adriatic S”, „Телеоптик жироскопи”, „Fly fly travel”, Дом здравља „Визим”, „Банбус” и друге.

Сви који су у потрази за послом имају прилику да током дана на сајму успоставе директан контакт са послодавцима, представе им се и предају своје радне биографије (CV). На штанду Националне службе, сви заинтересовани ће добити информације о актуелним програмима за подстицање запошљавања, док ће незапосленима бити пружена и помоћ у писању радне биографије (CV).