четвртак, 22. фебруар 2018.

Почела изградња кружног тока на обилазници у Реснику

Припремни радови на изградњи кружног тога на улазу у Ресник, односно на раскрници Улице Славка Миљковића и Кружног пута почели су данас. Ово саобраћајно решење, кажу надлежни, значајно ће побољшати проток саобраћај у овом делу града.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктруре Зорана Михајловић обишла је данас ове радове заједно са градским секретаром за саобраћај Душаном Рафаиловићем, председником опшине Раковица Владаном Коцићем, као и другим представницима републике и јавних предузећа. 

Министарка је рекла да ће изградња кружног тока и обилазнице у овом делу града пуно значити за грађане, привреду и повећање безбедности.

– Жао ми је што раније нисмо почели ово да радимо, јер су на овој деоници велике гужве у саобраћају, а дешавају се и саобраћајне несреће са смртним исходом. Данас почињу припремни радови, имали смо проблема са имовинско-правним односима и морам да похвалим републички Геодетски завод, они су то решили за 11 парцела, а за дванаесту се надам да ће бити решена данас. Са пуном механизацијом моћи ћемо да радимо оног тренутка када имовинске односе будемо решили, што је у наредних десетак дана – истакла је Зорана Михајловић. 

Како је навела, важно је што се почело са припремним радовима, те да ће за кружни ток и приступну саобраћајницу бити потребно укупно 90 милиона динара.

– Град Београд, „Путеви Србије”, Влада Србије раде заједно. Постоје одређене тачке у Београду о којима морамо посебно да водимо рачуна када је у питању саобраћај. Једна од тих тачака је и ова овде, а важна је за грађане, безбедност и привреду – навела је министарка.

Према њеним речима, ако највећи радови почну у марту, све може бити завршено до краја маја или почетка лета, те да није споран кружни ток, он се брзо ради, али потребно је завршити приступну саобраћајницу. 

Зорана Михајловић је најавила да ће ове године око 200 милиона динара „Путеви Србије” уложити у важне тачке на територији општине Раковице, само у одржавање и рехабилитацију путева, што је, како је додала, важно за развој ове општине.

Секретар за саобраћај Душан Рафаиловић рекао је да ће се изградњом кружног тока на заобилазном путу код скретања за Ресник повећати проточност саобраћаја на овом делу пута.

– У летњој сезони, када је транзит путника који иду ка истоку велики, овај семафор смо често стављали на жути трептач због тога што су је јављале велике гужве и застоји. Изградњом кружног тога, ти проблеми ће се умањити и прболем проточности и безбедност саобраћаја биће подигнути на знатно виши ниво – појаснио је Рафаиловић. 

Председник општине Раковица Владан Коцић истакао је да је сређивање ове саобраћајнице јако значајно за грађане Раковице, а нарочито за грађане Ресника и оне који овуда пролазе у транзиту.

– Ово је нешто што ће нам убрзати саобраћај, а највише ће нам помоћи у повећању безбедности саобраћаја. На овој саобраћајници, поготово у току летње сезоне, гужве су огромне, а безбедност је врло ниска. Са задовољством констатујем да почињемо да решавамо и тај проблем, захваљујући Граду Београду и Влади Србије – казао је Коцић.

Након овог догађаја представници Града Београда и Општине Раковица разговарали су са министарком о решавању још неких важних питања за ову општину. Састанку су присуствовали секретар за послове легализације објеката Немања Стајић, секретар за урбанизам и грађевинске послове Милош Вуловић и секретар за првреду Милинко Величковић.