четвртак, 22. фебруар 2018.

Весић представио план уређења Трга републике, Васине улице и Студентског трга

Градски менаџер Горан Весић најавио је данас да по завршетку радова на Косанчићевом венцу крећу припреме за другу фазу изградње пешачке зоне у центру Београда, која ће обухватити Трг републике, Васину улицу и Студентски трг. 

Он је, на презентацији у Културном центру Београда, подсетио да је ова градска власт у протекле три и по године урадила око 20.000 квадрата нове пешачке зоне, која је обухватила Обилићев венац, Змај Јовину, Цара Лазара, део Краља Петра и Улицу маршала Бирјузова, као пешачко-аутомобилску улицу.

То је, према његовим речима, највећа пешачка зона која је у последње четири године урађена у Европи, с обзиром на то да сви велики уређени градови већ имају своје зоне за пешаке. Такође је указао да је пешачка зона у цетру Београда пројектована још осамдесетих година прошлог века, тачније када је Кнез Михаилова постала шеталиште. 

Он је најавио да ће доњи део Улице краља Петра бити повезан са Карађорђевом улицом, коју такође чека реконструкција ове године – преко лагума, као и изградњу Беогарадске галерије испод Патријаршије. Завршетак пешачке зоне подразумева рекоснтрукцију Трга републике, Васине улице и Студентског трга. 

– Радови на Тргу републике подразумевају поплочавање целог трга гранитним плочама, са новом расветом и мобилијаром, док ће се у једном делу налазити зелена површина како би се омогућило да централни градски трг буде место где се људи окупљају, а не само пролазе. Предвиђено је уклањање свих препрека за несметано кретање, као што су жардињере, ограде и киосци. Такође је предвиђено да и даље функционише саобраћај са четири саобраћајне траке кроз Коларчеву и Македонску ка Француској улици. На месту данашњег „Стакленца” биће реализован пројекат изградње зграде Опере и балета, који је најавио председник Вучић, док је Министарство културе расписало конкурс за идејно решење будуће зграде. Тиме ће Трг републике, са Народним позориштем и Народним музејом, коначно постати интегрисана целина по узору на европске градове – указао је Весић и додао да ће радови обухватити 1,5 хектара, чија је вредност око 430 милиона динара. 

Такође је за ову локацију расписан тендер за прикупљање понуда јавно-приватног партнерства за изградњу јавне гараже која ће, поред гаража на Студентском тргу и Косанчићевом венцу, омогућити несметано паркирање на ободима пешачке зоне, указао је градски менаџер. 

– Када се од марта усагласе понуде за иградњу будуће гараже, биће направљен детаљан план реализације пројекта на Тргу републике, док се у наставку очекује реконструкција Васине улице која ће постати доминантно пешачка улица, за коју је пројекат урадио светски познати архитекта за јавне површине Борис Подрека. Потом следи радови на рекоснтрукцији Студентског трга који ће укључити и плато код Филозофског факултета, постављање споменика Зорану Ђинђићу и уређење ограде око Студентског парка, који се неће дирати. Предвиђено је да трг буде намењен за млађу популацију због близине више факултета и Ректората, док је пре тих радова испод трга предвиђена изградња још једне јавне гараже – најавио је Весић и додао да ће све фасаде на потезу од Трга републике до Студентског трга бити реконструисане. 

Он је истакао да је изградњом пешачке зоне центар града већ добио нови квалитет, повећана је цена некретнина у том делу, насупрот другачијим предвиђањима неких политичких противника, и којом Београд постаје уређена европска метропола.

Подсетио је, такође, да је политика ове градске власти да се даје приоритет пешачком и бициклистичком саобраћају над аутомобилским. С тим да се потпуно уклањање аутомобилског саобраћаја из центра града може очекивати тек по изгарадњи прве линије метроа, а која ће проћи и испод Трга републике, најавио је Весић, и закључио да ће овим реконструкцијама поново оживети центар града.