петак, 23. фебруар 2018.

Синиша Мали са градоначелницом Софије о изградњи метроа

Градоначелник Београда Синиша Мали и градоначелница Софије Јорданка Фандакова разговарали су данас у Софији о изградњи метроа у Београду, као и о искуствима Бугарске у вези са метроом.

Градоначелник Мали је позвао Фандакову на Самит градоначелника главних градова Централне и Источне Европе и Кине, који ће у септембру бити одржан у Београду.

– Имали смо веома конструктиван састанак, на којем смо разговарали о стратешки важним пројектима за развој Београда и Софије. Разговарали смо о изградњи београдског метроа, а градоначелница Фандакова ми је пренела искуства бугарске престонице у вези са метроом. Метро у Софији повезује и аеродром и главну железничку станицу и главне пословне центре, и то је оно што утиче на развој града. Ми ћемо прву линију метроа завршити 2022. године. Oна ће ићи од Макишког поља до Миријева. На тај начин ћемо смањити највеће гужве код Сајма, Београда на води и Економског факултета – рекао је Синиша Мали.

Он је истакао да је на састанку било речи и о искуствима Београда са електробусима, и најавио да ће делегација Града Софије посетити Београд и ЈКП ГСП „Београд” како би се на лицу места упознали са начином рада аутобуса на електрични погон. 

– Разговарали смо о начину функционисања градског саобраћаја, како у Београду тако и у Софији. Ми ове године планирамо да набавимо 100 соло аутобуса, 80 електричних аутобуса, 20 минибуса за приградска насеља, као и 20 трамваја – навео је Синиша Мали.

Он је додао и да односи Србије и Бугарске, као и Београда и Софије никада нису били бољи, те да је изузетно важно да се добра сарадње два града додатно ојача.

Синиша Мали борави данас у посети Републици Бугарској, у званичној делегацији коју предводи председник Републике Србије Александар Вучић.
Током боравка у Софији предвиђен је обилазак и вожња метро линијом у пратњи градоначелнице Фандакове.