понедељак, 5. март 2018.

На основу 71,39 одсто обрађених бирачких места четири изборне листе прешле цензус

Председник Градске изборне комисије Зоран Лукић саопштио је ноћас привремене резултате избора за одборнике Скупштине Града Београда са 71,39 одсто обрађених бирачких места, односно 67,14 одсто обрађеног бирачког тела. Како је прецизирао, реч је о прелиминарним резултатима који се заснивају на потписаним и унетим записницима о раду 846, од укупно 1.185 бирачких места. 

– Изборна листа „АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ – Зато што волимо Београд!” освојила је 45,60 одсто гласова, што чини 64 одборника у Скупштини Града Београда. Изборна листа „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују!” освојила је 18,71 одсто гласова, односно 26 одборника. Изборна листа АЛЕКСАНДАР ШАПИЋ – ГРАДОНАЧЕЛНИК освојила је 8,27 процената гласова, што чини 11 одборника. Изборна листа ИВИЦА ДАЧИЋ – Социјалистичка партија Србије (СПС), ДРАГАН МАРКОВИЋ ПАЛМА – Јединствена Србија (ЈС) на овим обрађеним бирачким местима освојила је 6,35 процената гласова, што чини девет мандата у Скупштини Града Београда. Следећа по освојеним гласовима је изборна листа „ДОСТА ЈЕ БИЛО И ДВЕРИ – ДА ОВИ ОДУ, А ДА СЕ ОНИ НЕ ВРАТЕ” са 3,87 одсто гласова, што значи да није прешла законски цензус од пет одсто. Ниједна од осталих листа које су имале своје кандидате није прешла изборни цензус. Дакле, на основу овог процента обрађеног бирачког тела само четири изборне листе прешле су цензус за одборнике у локалном парламенту – рекао је Лукић на петој конференцији за новинаре одржаној у седишту Градске изборне комисије. 

Предстоји транспорт изборног материјала, а затим и верификација мандата, након чега ће Градска изборна комисија саопштити резултате избора за одборнике Скупштине Града Београда, одржаних 4. марта. 

Конференцији за новинаре присуствовала је секретарка Градске изборне комисије Сандра Пантелић.