субота, 17. март 2018.

Андреја Младеновић: Погром Срба је велика опомена

Заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић присуствовао је данас обележавању годишњице великог погрома над Србима и српским светињама, који се догодио 17. марта 2004. године на Косову и Метохији. Он је том приликом истакао да, нажалост, ниједан починилац није кажњен – ни они који су организовали страшан злочин нити сами актери. 

– Злочин није био случајан јер је истовремено организован на читавој територији Косова и Метохије. Страдало је деветнаест људи, више од четири хиљаде људи је протерано, а спаљено је и уништено више од тридесет цркава и других културних објеката. Циљ је био да се затре све српско – рекао је Младеновић.

Он је нагласио да заједно морамо да учинимо све да заштитимо Србе на Косову и Метохији, као и да помогнемо протеранима да се врате. Заменик градоначелника је додао и да је Београд у много наврата помагао, подсећајући на изградњу вишеспратнице у Митровици за повратнике. 

– Погром је велика опомена и претња да тако нешто може да се понови, што не смемо да дозволимо да се деси – закључио је Младеновић.

Обележавању годишњице „мартовског погрома”, које је одржано у спомен-соби „Косметске жртве”, симболично у 12.44 сати – по резолуцији Савета безбедности УН, присуствовали су званичници Владе Републике Србије, као и бројни чланови породица убијених и киднапованих са Косова и Метохије. 

На скупу је истакнуто да број српских жртава у последње две деценије износи 2.501. Последња жртва био је Оливер Ивановић.