уторак, 20. март 2018.

Синиша Мали: Штаб за ванредне ситуације у приправности, нема опасности од поплава

Штаб за ванредне ситуације града Београда, на чијем сам челу, прати ситуацију на београдским обалама и рекама из сата у сат и тренутно нема опасности од поплава. Пратимо водостаје Дунава и Саве, имамо редовну одбрану од поплава на две тачке у Београду, код Куле Небојша и код ТЕНТ-а у Обреновцу, рекао је градоначелник Београда Синиша Мали гостујући у Београдској хроници на РТС-у. 

Он је прецизирао да су наведене локације најниже тачке у Београду, али и да је то мање-више нормална ситуација када су повећани водостаји. 

– У овом тренутку Сава и остале реке праве много веће проблеме у Босни и Херцеговини, Хрватској, али из предострожности смо на опрезу и реаговаћемо уколико буде потребно – рекао је Мали.

Иако зима иза нас сигурно није била из категорије најснажнијих, навео је Мали, показали смо да комунални систем Београда функционише у свим условима. 

– Имали смо недавно ситуацију да је снег падао готово 30 сати, али су улице биле проходне и веома брзо након престанка падавина очишћене „на црно”. ЈКП „Београд-пут” је тренутно у другом степену ангажовања, док ће током ноћи извесно прећи у трећи. То предузеће ће бити на улицама са својих 200 возила и више од 1.000 радника. „Београд–пут” је ове године, након готово деценије паузе, набавио 10 нових камиона, што је умногоме помогло да се улице брже и ефикасније чисте од снега. Нова механизација много значи и ове године ће за ЈКП „Београд-пут” бити набављено још 10 камиона – кипера. То значи да ће у наредним годинама градски комунални систем бити још ефикаснији, што је последица консолидације јавних финансија – додао је Мали. 

Говорећи о најновијем инциденту везаном за градски превоз и раднике ЈКП ГСП „Београд”, када су два путника претукла контролора на линији 27, Мали је осудио напад и апеловао на грађане да плаћају јавни превоз.

– Пре свега, желим да осудим свако насиље и напад на контролоре Бус плуса. У питању су људи који раде свој посао, наше комшије, а ово је 12. напад на њих од почетка године. По правилу, виновници инцидената у градском превозу су људи који не плаћају карте и на тај начин крше закон. Осим увођења статуса службеног лица, контролорима можемо да дамо овлашћења за узимање докумената на увид. То је један од начина да се онима који не плаћају карте наплати казна на лицу места. То ће за нас бити приоритет у наредном периоду, јер грађани који се „шверцују” у градском превозу морају да промене навике, пошто је свака неплаћена карта узет новац од грађана Београда. Од тог новца се купују нови и одржавају постојећи аутобуси, трамваји и тролејбуси, како би ЈКП ГСП „Београд” радило брже, квалитетније и ефикасније – подвукао је Мали. 

Он је открио да наплата карата у ГСП-у не иде жељеним током, јер део суграђана нема навику да купује карте. 

– Цена карте је веома повољна, па тако наши најстарији суграђани годишњу карту плаћају тек нешто више од 400 динара. Све анализе кажу да Београд има квалитетан и развијен јавни превоз, о чему сведочи и велики број продужених линија током последњих месеци, као и увођење нових, нарочито у приградским деловима града. Све то кошта, а новац делом долази из градског буџета, јер град све време субвенционише ЈКП ГСП „Београд”. Уместо да тај новац користимо за нове школе, вртиће, амбуланте, болнице или инфраструктуру, трошимо на субвенције и тако су сви на губитку. Од свих комуналних предузећа, ГСП је највећи и најважнији, и сигурно је да ћемо наставити да се боримо за добробит тог предузећа – поручио је градоначелник. 

Градоначелник је оценио да одговорна социјална политика започета пре четири године почиње да показује резултате. 

– Поносан сам на чињеницу да 350 деце са сметњама у развоју има личне пратиоце који им помажу у свакодневним активностима. Такође, 53 особе са инвалидитетом имају персоналне асистенте, а не би требало заборавити ни 235 станова за породице избегле из Хрватске и БиХ, као и 170 станова које градимо у насељу Камендин. На Новом Београду су пре десетак дана додељена 133 стана у закуп по повољним ценама, чиме смо на још један начин показали да не заборављамо никога и водимо рачуна о сваком грађанину Београда. Теме попут нових мостова, путева и тунела су лепе и атрактивне, али колико смо хумани показујемо тако што помажемо најугроженијим категоријама становништва. Сутра ћемо отворити још један објекат – Дневни боравак за децу са сметњама у развоју у Овчи. Таквих установа у Београду има тренутно 14, а у њима помоћ добија 580 корисника. Почетком априла отворићемо један такав објекат у Сопоту, па ће их у граду бити укупно 16. Посебно сам поносан на баланс који смо пронашли између улагања у велике и важне инфраструктурне радове и одговорне социјалне политике – рекао је Мали.