среда, 21. март 2018.

Весић: Проходне све улице првог приоритета, након падавина санација коловоза

Све улице првог приоритета, укупно 1.800 километара, куда се креће градски превоз, проходне су и чисте се непрекидно, а по престанку падавина креће се са чишћењем улица другог и трећег приоритета, рекао је градски менаџер Горан Весић у Јутарњем програму РТВ „Пинк”. 

Он је истакао да је ноћас око 3.30 часова снег у Београду почео интензивно да пада и да се према прогнози РХМЗ-а очекује да тако буде до поднева, док ће у поподневним часовима слабити, али се снег очекује и у наредна два дана. 

– Ноћас смо на градским улицама имали 61 камион, 22 мултикар возила и 15 машина. Током јучерашњег дана бацили смо на улице 83 тона соли, 47 тона натријум-хлорида, док смо ноћас бацили 109 тона соли и 66 тона хлорида. То је урађено превентивно како се улице не би ледиле и задржавао снег. Мој позив суграђанима је да користе јавни превоз, уздржавају се од коришћења аутомобила, склоне возила из малих улица како би возила која чисте снег могла да прођу и очисте снег, и да се придржавају свих правила у саобраћају по оваквом времену – казао је градски менаџер.

Весић је подсетио и да се после падавина појавио велики број ударних рупа на коловозу и да је до сада санирано 2.500 таквих случајева. 

– Очекујемо настанак нових оштећења, а стање је такво јер коловози нису обнављани деценијама. Зато је Град Београд пре три месеца ангажовао компанију која поседује специјално возило за испитивање стања градских улица. Тај камион има неколико инструмената, међу којима су интрумент за мерење стационаже пута са тачношћу од 30 центиметара, за статичко снимање са тачношћу од 10 центиметара, као и интрумент за динамичко снимање. У питању је машина која снима не само стање пута и да ли има оштећења коловоза већ и стање подлоге. Након те анализе имаћемо апсолутно све информације о београдским улицама. Тај посао ће бити готов до краја јула, а очекујемо да добијемо комплетне податке у септембру. На основу тога ћемо донети нову одлуку о мрежама путева на територији града Београда и одредити приоритете након што добијемо егзактне податке о стању улица. Тако ћемо знати где је санација најхитнија и моћи да направимо план редоследа реконструкција. Одмах по престанку падавина почиње реконструкција Булевара кнеза Александра Карађорђевића, од Улице незнаног јунака до Белог двора. Та улица је имеђу осталог оштећена током изградње нове америчке амбасаде због великог броја камиона који су туда саобраћали. План и распоред реконструкција улица који ћемо направити је веома важан јер београдске улице деценијама нису адекватно сређиване – казао је Горан Весић.