среда, 21. март 2018.

Водостаји у Београду под контролом – прати се ситуација на терену

Заменик градоначелника Београда Адреја Младеновић и градски менаџер Горан Весић обишли су данас потез код Куле Небојша и поручили да је ситуација на водостајима у Београду под контролом. Они су најавили да ће сутра само у том делу, у дужини од 350 метара, бити уведена ванредна одбрана од поплава, а како су објаснили, то је најкритичнија и најнижа тачка на територији града.

Младеновић је подсетио да су „Србијаводе” на предлог „Београдвода” на том делу већ увеле редовну одбрану од поплава, те да је на још једној тачки, у Скели код Обреновца  уведена редовна одбрана од поплава. 

– Не постоји никаква опасност од поплава у овом тренутнку на територији града Београда. Сутра очекујемо да „Србијаводе” на предлог „Београдвода” уведу редовну одбрану од поплава на целом току Саве. Ми смо, што се тиче Саве и Дунава, у складу са најавама РХМЗ-а у потпуности безбедни и наредних дана неће бити већих проблема – истакао је Младеновић.

Пратимо водостаје, навео је Младеновић, и апеловао на суграђане да на потезу код Куле Небојша не паркирају возила. 

– Ми ћемо овде увести и ванредну одбрану, биће забрањен улазак возилима, тако да ће бити постављене преграде на пролазу. То није неуобичајено и за ово доба године, али и за ове водостаје. Редовна одбрана од поплава је на 500 центиметара, а ванредна на 600. „Београдводе” су потпуно приправне на овом потезу, а прате се и критичне тачке на водотоковима другог реда – нагласио је Младеновић и додао да се не очекују већи проблеми у наредних седам до десет дана.

Градски менаџер Горан Весић је рекао да је ситуација под контролом, да ће на делу од 350 метара код Куле Небојша сутра бити уведена ванредна одбрана од поплава, а да ће на целој територији града бити уведена редовна одбрана од поплава.

Он је подсетио да су прошле године критичне тачке биле и код Сава променаде и Аде Циганлије.

– Изградњом Сава променаде подигли смо ниво одбране од поплава, подигли смо насипе, тако да та тачка више није критична, а реконструкцијом насипа на Ади Циганлији смо такође решили тај проблем. Тако да је ово једина тачка на територији Београда која је остала прблематична – објаснио је Весић.

Према његовим речима, Град Београд води рачуна и о водотоковима другог реда. Све реке су под контролом, канали су празни, а „Београдводе” редовоно контролишу потоке и реке.

– Једини проблем је што на појединим местима где смо очистили прошле године, сада има много смећа које су бацали грађани, а што сада угрожава њихову безбедност у случају већих вода. Ми и даље, наравно, чистимо такве делове како не би дошло до поплава. Сви водотокови другог реда су под контролом. Јуче су нас „Србијаводе” обавестиле да је испуштен део воде кроз Ђердап, што је довело до спуштања нивоа Дунава – истакао је градски менаџер.

Горан Весић је апеловао на медије да не преносе сензационалистичке вести када су у питању поплаве и поновио да не постоји никаква опасност по грађане. 

– Грађани треба да се понашају онако како се каже приликом редовне и ванредне одбране. Тамо где се прогласи редовна одбрана, значи да постоји још метар до ванредне и да не постоји никаква опасност. Не дешава се ништа ванредно и нема потребе за паником. Све је под конртролом, али треба да будемо опрезни и спремни – рекао је Весић.

Оно што ће се видети на тачки код Куле Небојша у наредних недколико дана не односи се на друге делове града, навео је Весић, и поновио да је та тачка најнижа и најкритичнија на територији града. Надам се, додао је Весић, да ће овај проблем у будућности бити решен. 

Догађају су присуствовали и секретар за привреду Милинко Величковић и вршилац дужности секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима Дарко Главаш.