среда, 21. март 2018.

Мали отворио објекат Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју у Овчи

Градоначелник Београда Синиша Мали обишао је данас у Овчи нови објекат Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. Градоначелник је том приликом посетио и породицу Ђукић, која је недавно усељена у комплекс зграда намењен за избегла лица из Хрватске и Босне и Херцеговине, у оквиру којег се налази и нови објекат центра. 

Догађају је присуствовала секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић. 

Мали је поручио да ће отварање новог објекта много значити деци и родитељима са леве обале Дунава, а уједно најавио отварање још једног дневног центра у Сопоту. Он је истакао да је нови објекат површине 350 квадратних метара и капацитета 30 корисника. 

– Мислим да је ово најмодернији и најлепши објекат у Београду када су дневни центри у питању. Изграђен  је у складу са најновијим стандардима и сигуран сам да пружа пријатно окружење корисницима. Обезбедили смо и превоз и на тај начин помогли родитељима чија се деца преко дана налазе овде. Они сада не морају да  прелазе Панчевачки мост и траже друге солуције. Тренутно овде бораве 24 корисника, док се у наредном периоду очекује још троје – рекао је Мали. 

Он је додао да је отварање новог објекта Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју пример одговорне социјалне политике. 

– Ово је 15. објекат центра, а почетком следећег месеца отворићемо и шеснаести, који ће се налазити у Сопоту. Наша је жеља да свој деци и омладини са сметњама у развоју, као и њиховим родитељима омогућимо што лакше функционисање. Током последње три године у потпуности смо реконструисали и проширили три постојећа објекта центра, а у исто време изградили и објекат „Предах плус” који ће ове године почети са радом. Тамо ће деца и омладина са сметњама у развоју моћи повремено да бораве, викендом или радним данима, што ће родитељима дати могућност да се позабаве обавезама за које до сада није било времена. То је нова услуга у нашем граду, а одговорна социјална политика је стуб развоја Београда – додао је градоначелник. 

Мали је нагласио да су инфраструктурни радови изузетно важни, али да смо Београд променили набоље онолико колико смо помогли најугроженијим категоријама становништва.

– Драго ми је да смо консолидацијом јавних финансија успели да уштедимо новац који је одлазио на непотребне ствари, па су примера ради буџети институција социјалне заштите порасли за око 25 одсто. Поносан сам на чињеницу да 350 деце са сметњама у развоју има личне пратиоце, а 53 особе са инвалидитетом имају персоналне асистенте. Што више новца буде у буџету, биће и већа издвајања за ове намене, јер на тај начин показујемо да смо одговорни и колико помажемо онима којима је наша помоћ најпотребнија – поручио је Мали. 

Он је захвалио свима који су учествовали у изградњи овог објекта и подсетио да се тренутно реновира Прихватилиште за децу које ће бити завршено до септембра. Ускоро ћемо реконструисати и Прихватилиште за одрасле, навео је Мали, будући да ће пројекат бити готов у наредних неколико недеља. 

– Завршени су правно-имовински послови и нема сумње да ће и ова година бити развојна година за установе социјалне заштите, али ће се улагати и у инфраструктуру. Важно је да Београд буде узор по томе не само у региону већ и у читавој Европи – поручио је Мали. 

Директор Центра за смештај и дневни боравак деце и омладине ометене у развоју Петар Јорданов захвалио је Граду Београду и градоначелнику, али и Секретаријату за социјалну заштиту који је обезбедио возило за комби-превоз. 

– Корисницима је на располагању стручно особље и сарадници, а стратегија ширења мреже дневних боравака се показала као права ствар. Услуга социјалне заштите такође може да буде „спуштена” на локални ниво и то је оно чему тежимо, како би сваки грађанин Београда решавао све проблеме практично у комшилуку – рекао је Јорданов.