четвртак, 22. март 2018.

Весић: Расписан конкурс за уређење Чукаричког рукавца

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда објавила је позив за отворени, пројектни, једностепени конкурс за урбанистичко-архитектонско решење уређења Чукаричког рукавца, изјавио је градски менаџер Горан Весић.

Он је истакао да ће резулзтати конкурса бити познати током лета, а задатак је израда урбанистичко-архитектонског решења уређења обале, обалоутврде, површина за спортове на води и акваторије Чукаричког рукавца, као и добијање процењене вредности радова за комплетно уређење рукавца. 

Градски менаџер је рекао да ће учесници чији радови буду награђени наставити да се надмећу за доделу уговора за израду идејног решења пред Дирекцијом за грађевинско земљиште и изградњу Београда.

– Чукарички рукавац, са територијом уз њега, представља део Спортско-рекреативног центра „Ада Циганлија” и данас се користи за пасиван и активан одмор кроз разне спортске активности великог броја грађана, за активан спортски тренинг разних спортских клубова, али и у комерцијалне сврхе. У овом делу Аде Циганлије налазе се веслачки, кајакашки и наутички клубови, а осим за веслање, користи се и за бициклизам и друге видове рекреације. Такође, у Чукаричком рукавцу одвојен је простор за марину „Ада Циганлија”. Оријентациона површина обухвата Чукаричког рукавца је 42,6 хектара, од чега је 20,8 хектара територије и око 21,8 хектара акваторија – рекао је Весић.

Он је подсетио да су 1967. године изграђене узводна и низводна преграда на рукавцу реке Саве, које су повезале Аду Циганлију са десном обалом, те да је тако настало Савско језеро са површином од око 86 хектара. 

– Низводни крај рукавца остао је отворен према реци Сави и његова садашња дужина износи око 1.300 метара, просечна ширина је од 120 до 160 метара, а површина воденог огледала износи око 16 хектара. Циљ конкурса је да се одреде начини уређења обале и потребни радови на изградњи обалоутврде, за коју је урађена техничка документација и која је узела у обзир потребан ниво заштите од великих вода, на нивоу хиљадугодишње велике воде. Такође, потребно је да се одреди решење за марину „Ада Циганлија” и подели простор за безбедно коришћење марине и веслачких стаза. Предложена решења би требало да задовоље и критеријуме потребних улагања у реализацију радова – закључио је Весић.