уторак, 27. март 2018.

„Пролећни укус фест” за викенд у хотелу „Метропол”

Манифестација „Пролећни укус фест” биће одржана током предстојећег викенда, 31. марта и 1. априла, у хотелу „Метропол”, уз подршку Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Привредне коморе Србије и Секретаријата за привреду Града Београда. На данашњој конференцији за новинаре присутнима се обратила подсекретарка за привреду Маја Бајагић. 

Она је истакла да Град Београд и Секретаријат за привреду подржавају манифестације попут ове, пре свега, јер се промоцијом домаћих прехрамбених производа подстиче пољопривредна производња на територији града, уз позитиван утицај на пласман производа како на домаћем тако и на иностраном тржишту.

– Гастрономски догађаји утичу и на повећање броја туриста, којих је током јануара у Београду боравило 11 одсто више него у истом периоду прошле године. У исто време, број ноћења страних туриста порастао је за 19 одсто, док је број домаћих туриста у време манифестације „Београдска зима” порастао за 20 посто. Када су домаћи туристи у питању, број ноћења у јануару је порастао чак за 36 одсто – рекла је Маја Бајагић. 

Она је додала да Град Београд сваке године доноси програм мера подршке пољопривредним произвођачима, па је тако за 2018. годину за подстицајне мере додељено 180 милиона динара. 

– Два конкурса су управо завршена, у области механизације и сточарства, док се конкурси из области воћарства и повртарства завршавају крајем текућег месеца. Не би требало заборавити ни подстицаје за куповину система за наводњавање, пластеника и противградних мрежа, као ни конкурс из области пчеларства који се завршава 5. априла. Желела бих да позовем све оне који до сада нису учестовавали у конкурсима Града Београда за подстицаје да се одлуче на тај корак и поднесу документацију – нагласила је Бајагићева. 

Према њеним речима, Град Београд ће се самостлно представити на Етно-сајму хране и пића, као и на Међународном сајму пољопривреде у Новом Саду од 15. до 21. маја.

– У мају ћемо имати две бесплатне обуке – из пчеларства и органске производње. Позивам све заинтересоване пољопривредне произвођаче са територије града Београда, као и оне који имају намеру да почну да се баве овим послом, да нас контактирају и пријаве се – поручила је Маја Бајагић.

Државни секретар у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Велимир Станојевић истакао је да овакве манифестације представљају наше изворне и аутентичне производе.

– Минстарство, уз мере које подстичу примарну биљну и сточарску производњу, „држи” фокус на преређивачком сектору. Желимо да направимо бренд који се зове „Српски квалитет”, како би се од Драгаша до Хоргоша на тржишту могли пронаћи аутентични производи биљног и анималног порекла – рекао је Станојевић. 

Догађају је присуствовао Саво Павичић, руководилац Сектора за развој пољопривреде у Секретаријату за привреду.