уторак, 17. април 2018.

Весић: Спајање Булевара уметности и Улице др Агостина Нета за квалитетнији саобраћај на Новом Београду

Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда расписала је тендер за пројектовање и извођење радова на спајању Булевара уметности и Улице др Агостина Нета, изјавио је градски менаџер Горан Весић. Он је додао да је процењена вредност радова 320 милиона динара, док је конкурсном документацијом одређено највише 16 месеци за израду пројекта и за извођење радова, од дана увођења извођача у посао.

 –  Повезивањем Булевара уметности и Улице Др Агостина Нета омогућиће се квалитетна саобраћајна веза између делова Новог Београда који су сада раздвојени железничком пругом и тиме ће се растеретити постојеће саобраћајнице. Након пробијања железничког насипа уследиће изградња подвожњака, који ће бити пројектован са по три траке за сваки смер, са разделним појасом, обостраним тротоарима и бициклистичким стазама без препрека, док ће отвор испод железничке пруге бити 4.5 метара. Радови ће бити изведени са минималним прекидима железничког саобраћаја – рекао је Весић.

Према његовим речима, изградњом подвожњака оствариће се и последња саобраћајна веза испод железничке пруге, чији насип пресеца део Новог Београда, од Тошиног бунара до Јурија Гагарина.  Постојећа магистрална пруга има два колосека, навео је градски менаџер, а подвожњак ће се пројектовати и градити тако да се остави простор за будућу изградњу још по једног колосека на железничком насипу.

–  Техничка документација коју ће најповољнији понуђач морати да уради обухвата идејно решење за потребе прибављања локацијских услова, затим идејни пројекат са студијом оправданости, пројекат за грађевинску дозволу,  пројекат за извођење радова и пројекат изведеног објекта – додао је Весић.

Он је нагласио да је за спајање Булевара уметности и Улице Др Агостина Нета, Дирекција за грађевинско земљиште и изградњу Београда већ расписивала тендер током 2015. године, међутим није било заинтересованих понуђача.

–  Пробијање железничког насипа није непознато домаћој грађевинској оперативи, с обзиром да је на истој железничкој прузи, на укрштању са Улицом Јурија Гагарина успешно изграђено 200 метара железничког моста са измештањем контактне мреже и све то без дужих прекида у железничком саобраћају – закључио је градски менаџер.