уторак, 17. април 2018.

Весић: Београд добија 54 фонтане, наставак радова на улепшавању града

Београд ће добити 54 фонтане на иницијативу председника Александра Вучића и то на местима која сада изгледају запуштено, попут кружних токова на Новом Београду и код Богословије, односно Топчидерске звезде. То неће бити фонтане попут оне на Славији  у смислу величине, али ће бити на местима на којима их до сада није било, рекао је градски менаџер Горан Весић гостујући у Београдској хроници.

Он је рекао да ће фонтане бити изграђене у наредних неколико година и нагласио да је у питању део континуираних напора да се улепша град, попут сређивања фасада и самог центра града.

– Важно је истаћи да ће свака приградска општина такође добити по једну фонтану, јер грађани Обреновца, Лазаревца, Гроцке и осталих приградских општина заслужују да им се улепша окружење – рекао је Весић.

Он је истакао да радови на пројекту „Београд на води“ теку по плану. За нас је посебно важно, навео је градски менаџер, да ће грађани у року од приближно месец дана видети нови булевар, који ће спајати Карађорђеву улицу и Булевар војводе Мишића.

– То је булевар који ће на иницијативу председника Вучића носити име бившег америчког председника Вудроа Вулсона, који је у време Првог светског рата учинио много за Србију. Ове године, 28. јуна, биће 100 година од како је Вилсон прогласио Видовдан 1914. године Српским даном у Америци. Тог дана се српска застава вијорила над Белом кућом и ово је прави начин да му се захвалимо за све што је урадио за српски народ – додао је Весић.

Према његовим речима, грађани могу да виде да се прве две куле у Београду на води завршавају, да се трећа и четврта граде, да се гради тржни центар и Кула Београд у оквиру које ће бити „Сент Риџис хотел“.

– Поред Бранковог моста такође почиње изградња хотела. Радиће се и реконструкција хотела „Бристол“, а грађани који пролазе преко моста Газела виде да су радови већ сада практично у висини моста. Београд на води је највећи и најважнији пројекат за Београд, јер представља инвестицију од 3.5 милијарде евра. То је најважинији пројекат по питању будућег развоја града, а лично га је иницирао председник Вучић. Београд на води је важан и за Србију, а обезбедиће српској престоници место на инвестиционој мапи Европе. Последица тога ће бити долазак нових инвеститора, а Београд на води је омогућио да велике инфраструктурне пројекте, који су деценијама били на чекању, покренемо са мртве тачке – нагласио је градски менаџер.

Он је подсетио да се Железничка станица сели на прокоп, да ће железничка пруга до краја године бити измештена из центра града, као и да су започети су радови на изградњи нове аутобуске станице на Новом Београду.

– Све су то радови који ће бити реализовани захваљујући пројекту Београд на води. Подсетићу да је прошле године издато грађевинских дозвола за преко милион квадрата, што је рекорд у новијој историји Београда, који је очигледно постао велико градилиште и град кранова, на шта смо посебно поносни – рекао је Весић.

Говорећи о ситуацији у вртићима, односно решавању проблема са листама чекања, Весић је најавио да ће Град Београд у наредном периоду урадити све да градска јавна предузећа са више од 1.000 запослених у кругу предузећа имају вртић.

– На тај начин ћемо олакшати живот мајкама и родитељима уопште, јер ће моћи да их поведу са собом када крену на посао. Тако ћемо смањити листу чекања у многим општинама. Прошле године смо пројектом „Мрежа школа“ створили 1.500 места у вртићима, адаптацијом просторија у основним школама. Пре неколико година смо у систем увели приватне вртиће, а не би требало заборавити ни чињеницу да вртић сада много мање кошта него пре четири године. Наш је циљ да ниједно дете не чека место у вртићу на територији града Београда и надамо се да ћемо у наредних неколико година остварити тај циљ. Надам се да ће наш пример са вртићима у јавним предузећима следити и републичка предузећа – закључио је Весић.