субота, 19. мај 2018.

За вртиће стигло око 19.500 захтева

На синоћ завршеном конкурсу за место у београдским предшколским установама стигло је око 19.500 захтева родитеља и старатеља за 7.512 слободних места, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак. У односу на прошлу годину стигло је око 15 одсто захтева мање.

Око 45 одсто захтева стигло је електронски, што је раст броја онлајн пријава у односу на прошлогодишњих 36 одсто. 

– Мањи број захтева за место у вртићима нам говори да је врх таласа интересовања иза нас, што је добро. За предшколске установе у Београду прошла година је била ударна, отворили смо нова места и уписали рекордан број деце у државним и приватним вртићима. Сада са мањим бројем захтева имамо реалну основу за испуњење нашег основног циља – смањења листе чекања на минимум до краја године – рекао је Гак.

Највеће интересовање је за вртиће у Новом Београду, на Чукарици и Вождовцу, будући да су само ове три установе примиле око 7.500 захтева родитеља, док је најмањи број захтева поднет у Барајеву, Сопоту и на Савском венцу. Гак је оценио да је конкурс протекао без проблема, те да у Секретаријат за образовање и дечју заштиту током две недеље подношења захтева није стигла ниједна пријава родитеља на било какве нерегуларности.

– Дневно је у просеку стизало око 2.000 захтева, уписне комисије су имале пуне руке посла, али сада их чека најважнији део – рангирање уз стриктно поштовање критеријума, што ћемо строго контролисати – рекао је Гак.

У наредним данима уписне комисије ће разматрати све пристигле захтеве, а након анализе података имаћемо јаснију слику потреба за местима у вртићима, будући да очекујемо и захтеве родитеља предшколаца (законски обавезног припремног програма) који до сада нису ишли у вртић и потребно је да поднесу захтев, а многи родитељи конкуришу на више општина што повећава број захтева. Такође, имамо и оне који већ користе субвенцију града за боравак деце у приватним вртићима, али желе да буду и на листи чекања за место у државном па формално подносе захтеве, рекао је Гак.

У овом тренутку имамо историјски број уписане деце, око 72.000 у државним и приватним вртићима, уз субвенцију града што је за око 25.000 деце у систему предшколског образовање више у односу на период од пре пет година. Број захтева је нагло скочио смањивањем цене вртића на 5.590 динара.

Прошле године смо успели да листу чекања са 10.000 смањимо на 3.500 отварањем нових места и сарадњом са приватним вртићима у којим сада уз субвенцију града борави око 14.150 деце.

Према речима Гака, то је уједно и одговор онима који не успеју сада одмах да добију место – наставићемо са субвенционисањем, али и отварањем нових места у државним вртићима, пре свега адаптацијом свих погодних простора као и прошле године. Како је најавио, ове године у плану је око 2.000 нових места у државним вртићима.

– Наш крајњи циљ је да укинемо листу чекања. У старту смо у бољој позицији у односу на прошлу годину, са око 10 одсто слободних места више, а сада и са мањим бројем захтева. Имамо могућност и да додатно одобримо 20 одсто повећања – поручио је Гак.

Прелиминарне листе уписане деце установе ће објавити 11. јуна, после чега родитељи који нису добили место имају право жалбе које ће се разматрати до краја тог месеца.