уторак, 22. мај 2018.

Весић: Почела реконструкција другог дела Булевара ослобођења

Градски менаџер Горан Весић обишао је данас радове на реконструкцији другог дела Булевара ослобођења, на потезу од Аутокоманде до Трошарине, у дужини од 3,2 километра. Ови радови, како је навео, почели су 15. маја и трајаће до 1. септембра, а њихова вредност је 250 милиона динара.

У обиласку радова били су и члан Градског већа Александар Марковић, директор ЈКП „Београд-пут” Иван Тејић и председник општине Вождовац Александар Савић.

– У оквиру пројекта реконструкције великих градских саобраћајница почели смо реконструкцију другог дела Булевара ослобођења, на потезу од Аутокоманде до Трошарине. Прошле године смо урадили потез од Трошарине ка Аутокоманди. То је једна од најоптерећенијих и најзахтевнијих саобраћајница и биће све спремно за почетак нове школске године – објаснио је Весић.

Према његовим речима, у питању су обимни радови, ради се комплетна замена коловоза, нова подлога, замена и претрес тротоара тамо где је потребно. Сливници се измештају са улице на тротоаре и на тај начин се онемогућава да их аутобуси, камиони и друга возила уништавају.

– Када смо подигли асфалт, овде није било никакве подлоге и то је разлог због ког нам пропадају улице и имамо много рупа. Деценијама се радило тако што су или преко коцке стављали асфалт или није рађена подлога. У овом случају стављамо 75 центиметара подлоге, затим три слоја асфалта и на крају, преко последњег слоја стављамо полибитумен, који спречава стварање колотрага – нагласио је градски менаџер.

Институт за путеве ради анализу сваке велике улице, затим пројектовање какав ће бити саобраћај у наредних 20 година, навео је Весић и додао да се на основу тога ради подлога и асфалт.

– Због тога су наши радови обимнији, али су спроведени како треба и све градске улице првог приоритета, а то су улице којима иде јавни превоз, у наредних десет година сређиваћемо на овај начин. Онда ћемо ухватити инвестициони циклус који је пропуштен. То значи да нећемо имати проблем са саобраћајницама да се после сваке зиме јављају рупе, јер када се ради како треба онда нема проблема. На овај начин показујемо како ми радимо улице. Могли смо да је урадимо јефтиније и да после две године пропадне, а ми то не радимо – рекао је Весић.

Он је изразио задовољство што је ЈКП „Београд-пут” овладало овим послом и успело да овако квалитетно ради. 

– Они су већ почели да раде и потпорне зидове. Овај посао ради наше предузеће које смо оспособили за ову врсту радова – закључио је Весић.

Александар Савић је рекао да је Булевар ослобођења веома фреквентна саобраћајница која је веома битна грађанима.

Он је навео да се тренутно ради око три километра улица у Јајинцима, у насељу Мала утрина, уз помоћ средстава Владе Републике Србије, те да ће ускоро почети да се ради Улица Саве Јовановића. 

– „Београд-пут” и Град Београд нам сада раде Калемарску улицу са свим прилазима. Надамо се да ћемо до краја године средствима града асфалтирати око 30 улица на Вождовцу. У градском делу углавном радимо улице које повезује зграде, односно противпожарне путеве који су девастирани и нису рађени готово 30 година. Урадићемо и неке делове паркинга које смо обећали грађанима, као што је паркинг код пет солитера на Бањици – нагласио је Савић.