четвртак, 24. мај 2018.

Весић: Сарадњом Монмартра и Скадарлије враћамо авангардни дух Београду

„Дани Монмартра на Скадарлији” почеће у суботу, 26. маја, када ће Београђани имати прилику да се упознају са француском културом и традицијом, а у октобру наши уметници посетиће Монмартр и тако ћемо обновити сарадњу која постоји од 1977. године, изјавио је градски менаџер Горан Весић. 

Он је гостујући на ТВ „Хепи” подсетио да је повеља о братству два најпознатија кварта Париза и Београда потписана 1977. године и да су узајамне посете трајале све до деведесетих, када су прекинуте, да би до првог покушаја обнове сусрета дошло 2012. године, који такође није био успешан. 

– За нас је велика част што смо од ове године успели да обновимо сарадњу са Монмартром, који је много познатији од Скадарлије. Нама је Скадарлија једна од три највеће туристичке дестинације у Београду, поред Београдске тврђаве и Храма Светог Саве. Урадили смо обнову калдрме и инфраструктуре у доњем делу улице, а чим прође сезона почињемо и обнову горњег дела. Скадарлија ће бити проглашена посебном зоном од интереса за туризам Београда, са посебним правилима о врстама и начинима угоститељских услуга. На тај начин ћемо заштити Скадарлију као бренд Београда – рекао је Весић.

Он је најавио и реконструкцију Куће Ђуре Јакшића, где ће поред галерије бити и инфо-центар у којем ће туристи моћи да се информишу и купе сувенире.
Говорећи о односима са Француском, Весић је најавио неколико заједничких манифестација. 

– Обновљени Споменик захвалности Француској биће откривен 10. августа, а 1. новембра славимо 100 година од ослобођења Београда у Првом светском рату. Београд је ослободио војвода Петар Бојовић са Првом српском армијом, наступајући заједно са француским трупама. Политички односи данас постају све бољи, француске компаније улажу све више, а све нас веже традиционално пријатељство исковано у заједничким борбама против окупатора – рекао је Весић и додао да се сада све више ради и на представљању наше туристичке понуде у Француској и привлачењу туриста из ове земље.

Говорећи о пројектима који су до сада завршени, као и о пројектима у наредном периоду, Весић је истакао да је, поред изградње недостајуће инфраструктуре, много тога уређено и на враћању духа Београда. 

– Сарадња са Монмартром управо је део тог враћања духа Београда. Подсетићу да је наш град био авангарда још тридесетих година прошлог века и ми му сада полако поново враћамо тај сјај – истакао је Весић.