четвртак, 24. мај 2018.

Одржан трећи фестивал здравља у Хајд парку

Поводом Светског дана плућне хипертензије, данас је у Хајд парку одржана манифестација „Спортски дан- Фестивал здравља“  коју трећу годину за редом организује Удружење пацијената Плућна хипертензија Србија и Предшколска установа „Савски венац“ уз подршку  Општине Савски венац.

У програму је учествовало око 200 предшколаца са Савског венца пруживши на тај начин подршку оболелима од ове тешке и нажалост смртоносне болести. 

Председник Скупштине општине Савски венац Немања Берић тим поводом истакао је важност оваквих активности које имају за циљ подизање свести о очувању здравља.

- Ово је хуман и диван гест деце из Предшколске установе „Савски венац“ који учешћем у овом спортском дану осим што пружају подршку оболелима од плућне хипертензије, такође скрећу пажњу на важност бављења спортом у природи. Општина Савски венац радо подржава акције попут ове. Пре неколико дана организовали смо у просторијама општине и трибину на тему целијакија и безглутенска исхрана, која је такође обољење о којем се не говори пуно, а оболели се свакодневно сусрећу са потешкоћама-  рекао је Берић.

Председница Удружења пацијената Плућна хипертензија Србија Данијела Пешић захвалила се Општини и Предшколској установи „Савски венац“ на подршци и изразила задовољство што је велики број деце дошао на манифестацију која већ прелази у традицију.

-Плућна хипертензија је болест младих особа. Деца могу препознати наш проблем, а данас су показали да су велики хуманитарци. За сваког учесника обезбедили смо мајице, воду, сокиће, слаткише и балоне, а уручићемо им и дипломе „Мали- велики хуманитарац“- рекла је Пешић.

Надметањем у својеврсној Олимпијади на шест полигона, деца су демонстрирала своје вештине остајући без даха за све оболеле особе од плућне артеријске хипертензије у складу са слоганом  који се користи у свету како би се ПАХ препознао, " Get breathless for Pulmonary hypertension" – Остани без даха за плућну хипертензију. Под тим именом у 89 земаља света одржавају се различити спортски догађаји.

Плућна артеријска хипертензија је ретка, прогресивна и смртоносна болест. Погађа углавном младе особе од 20 до 40 година, а просечан животни век без адекватне терапије је свега неколико година. Основни симптоми су, услед сужених плућних артерија, недостатак даха, гушење и замор. 
Догађају су присуствовали чланови већа Општине Савски венац Урош Трипковић, Страхиња Кукић, Данијела Мирјанић и директорка Предшколске установе Савски венац Гордана Петровић.