среда, 30. мај 2018.

Израелски уметници поклонили мурал Београђанима

Главни градски урбаниста Милутин Фолић и амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам представили су данас нови београдски мурал у Фрушкогорској 3 на Косанчићевом венцу. Аутори мурала, који за мотив има незванични симбол Београда – врапце, су најпознатији израелски муралиста Деде и песникиња Ницан Минц, који су у Београд дошли на фестивал „Израелска уметност у Циглани”, који је одржан на простору тог креативног центра од 25. до 26. маја. 

Милутин Фолић је истакао да Београд има традицију мурала, који се могу видети на целом потезу од Храма светог Саве па све до Калемегдана.

–    Ми смо ту традицију наставили, те смо тако пре неколико месеци направили један мурал у сарадњи са НИС-ом у Поп Лукиној улици, а тренд настављамо муралом светски познатог „стрит арт” уметника из Израела Дедеа и Ницан Минц која је саставила стихове управо за Београд. Врапци су симбол Београда и овај мурал повезује међународну уметничку сцену са локалним темама. Ови уметници имају мурале у Берлину, Минхену, Њујорку, Прагу, Лондону и у другим градовима, а овај је настао захваљујући сарадњи Града Београда и Амбасаде Израела која је финансирала његову израду у оквиру фестивала „Девет” који се сваке године одржава у нашем граду и привлачи велики број међународних уметника – казао је Фолић.

Он је нагласио да су у току разговори за наставак сарадње са Амабасадом Израела, јер је веома важно да се између Београда и света стално праве мостови, нарочито на пољу уметности.

–    Желимо да у скорије време, највероватније већ на пролеће следеће године у Београду видимо и скулпуру познатог израелског уметника и једног од најпознатијих у свету Арика Левија, што ће бити још једна у низу уметничких поставки које постоје у Београду – казао је Фолић, подсетивши и на скори довршетак пасареле која повезује Калемегдан и пробаље, а чији су аутори Мрђан Бајић и Ричард Дикон.

Амбасадорка Израела у Србији Алона Фишер Кам подсетила је да је ауторски пар у Београд дошао у оквиру сарадње са Виктором Кишом, оснивачем „Циглане - Клуба љубитеља тешке индустрије и уметности”.

–    Они су се у међувремену заљубили у Београд, и желећи да му пруже нешто своје продужили су боравак овде и тако је на овој дивној локацији настао мурал. Град Београд пружио им је ову невероватну локацију, дао им потребну опрему и сазнајући о историји града, увидели су да су врапци једна од његових особености и узели их за тему, започевши тако једну лепу сарадњу. Драго ми је што је овим муралом Београд постао један од „Деде градова” и надам се да ће он поново доћи и радити за Београд – казала је амбасадорка Израела.

Виктор Киш, оснивач „Циглане - Клуба љубитеља тешке индустрије и уметности” истакао је да је сарадња за Амбасадом Израела потакла и неке друге амбасаде да оплемене Београд делима својих уметника, што ће Београђанима пружити прилику да осете дух модерне уметности из целог света.


Дедеови мурали се могу видети на бројним локацијама у Тел Авиву, али и на улицама и у музејима светских престоница културе. Он црпи инспирацију из урбаних пејзажа и користи различите медијуме уметничког изражаја у у комуникацији са публиком. Његови радови се увек ослањању на особеност места, носе снажне поруке, а сам Деде инсистира на анонимности која му омогућава креативну слободу у стварању. Протеклих година Деде блиско сарађује са Ницан Минц, уличном песникињом из Тел Авива, чији стихови прате његове радове, чинећи још снажнију визуелну целину.