субота, 23. јун 2018.

Биће још места у вртићима

На адресе 16 од укупно 17 београдских предшколских установа стигло је 3.378 жалби родитеља који у првом кругу нису добили место у вртићу, изјавио је градски секретар за образовање и дечју заштиту Славко Гак. Он је истакао да ће се коначан број жалби знати након 27. јуна када истекне и жалбени рок у предшколској установи „11. aприл” на Новом Београду.

Ипак, како каже, евидентно је да ће број жалби ове године бити мањи будући да је прошле године стигло 5.363 приговора родитеља.

– Од тога је у корист родитеља прошле године решено скоро 2.000 жалби. Ове године очекујем око 4.000 жалби укупно након чега ће их уписне комисије разматрати и потом објавити коначну листу уписане деце – рекао је Гак. 

Он је поручио да ће места у вртићима бити још будући да ће се одобаравати повећање од 20 одсто капацитета тамо где је могуће али да ће се и кроз започете пројекте отварати нова места. Гак је истакао да ће у септембру малишане примити и нови вртић на Алтини чија је изградња при крају али да је у плану и адаптација дела простора у још шест школа, дела простора Општине Врачар, простора у Сурчину и Сопоту, те три пословна простора Министарства одбране. Прошле године су адаптацијом отворена три вртића, у основним школама „1.300 каплара” на Звездари и „Војводе Мишића” на Савском венцу и дела библиотеке у Овчи.

– Наставићемо даље да се боримо са притиском на предшколске установе који је нагло порастао смањењем цене вртића на 5.590 динара. Сада имамо историјски број уписане деце у вртићима али отвараћемо нова места док год постоји додатна потреба за њима – закључио је Гак.

 

Фото: Жељко Јовановић