субота, 7. јул 2018.

Реконструкција Балканске улице почиње 10. јула и трајаће до 15. октобра

Заменик градоначелника Београда Горан Весић и председница градске општине Савски венац Ирена Вујовић посетили су данас Балканску улицу како би разговарали са станарима и најавили реконструкцију ове улице која ће почети у уторак, 10. јула.

Весић је рекао да ће се радови одвијати у Балканској улици, од Улице Гаврила Принципа до Улице краљице Наталије.

– У току радова предвиђена је реконструкција вововодне и топловодне мреже, коловоза и тротоара, као и реконструкција и израда коловозног застора од ситне камене коцке – рекао је заменик градоначелника и додао да ће тротоари бити урађени од камених плоча.

Радове ће изводити градска јавна предузећа, истакао је Весић, и додао да ће у току радова улица бити затворена за саобраћај, уз обезбеђен пешачки коридор.

Председница општине Савски венац Ирена Вујовић подсетила је да је поводом реконструкције Балканске улице са грађанима пре годину дана одржан састанак у просторијама Општине Савски венац како би се чуло и њихово мишљење.

– Драго ми је да су се стекли услови да почну радови и да испунимо обећање дато грађанима. Веома смо захвални руководству Града Београда што излази у сусрет предлозима општине и заједно са нама улаже огромне напоре да Савски венац буде уређена општина и боље место за живот – рекла је Вујовићева, нагласивши да су грађани највећи иницијатори свега што се ради на овој општини.

Вујовићева и Весић су се договорили да се на углу улица Адмирала Гепрата, Балканске и Гаврила Принципа, на платоу где је деценијама био нелeгални зидани објекат, изгради урбани џеп како би грађани околних зграда могли да користе овај јавни простор.

Весић је рекао да ће Балканска улица по завршетку реконструкције бити проглашена посебном туристичком зоном, односно улицом „старих заната” и да на том пројекту већ месецима ради Завод за заштиту споменика културе града Београда. Нагласио је да ће почетком следеће године у близини Балкансле почети радови на реконструкцији Савског трга, на коме ће 28. јуна следеће године бити постављен споменик Стефану Немањи, као и да ће Град Београд реконструисати Улицу краљевића Марка која постаје пешачка. 

 – Ако томе додамо реконструкцију зграде старе Железничке станице и њено претварање у Историјски музеј Србије, реконструкцију хотела „Бристол”, Херцеговачке, Травничке и Карађорђеве улице, јасно је да ће овај крај Савског венца бити потпуно уређен и да ће становници овог дела града моћи да уживају у променама и развоју – нагласио је Весић.