уторак, 10. јул 2018.

Весић: Данас почела реконструкција Балканске улице

Реконструкција Балканске улице почела је данас и трајаће до 15. октобра. Након завршетка, ова улица постаће посебна зона од интереса за туризам града као улица старих заната, рекао је заменик градоначелника Горан Весић за ТВ „Прва”. 

– Заменићемо комплетне инсталације, водоводну и топловодну мрежу јер то никада раније није рађено. Замениће се и коцке на коловозу, а тротари ће бити под каменом, а не као до сада под асфалтом. Oмогућићемо људима који се баве старим занатима да добију бесплатно или уз малу надокнаду локале у овој улици и на тај начин сачувамо и ову улицу и њен дух – рекао је Весић.

Он је истакао да ће Балканска улица остати под коцком, као и да ће она бити враћена у још неколико улица у центру града, попут Тадеуша Кошћушка, јер то даје посебну драж граду. 

– Ова улица је девастирана јер је подлога била врло танка, а сада се улице раде под оптерећењем које се планира за двадесет година – рекао је заменик градоначелника и нагласио да данас почиње реконструкција Светогорске улице, на потезу од Таковске до Кондине, као и да ће за два дана почети радови у Радничкој.

Према његовим речима, од 10. августа почеће радови у Таковској, на потезу од 27. марта до Јаше Продановића.

Када је реч о локалима у Балканској улици, за време радова биће остављен пролаз до локала како би грађани могли да користе њихове услуге. 

– Према градској одлуци која је на снази последње две године, свим локалима у зони реконструкције која траје дуже од 60 дана омогућавамо да, уколико су у пословном простору града, не плаћају кирију. Такође, имамо и договор са Пореском управом да се за време реконструкције њихов порез, који је углавном паушални, одложи док трају радови. На тај начин се трудимо да помогнемо занатлијама, али чињеница је да је свуда где су овакви радови обављени, промет касније био побољшан – казао је Весић.

Он је прецизирао да ће се читав крај Савамале променити, да ће се изградити урбани џепови, реконструисати Карађорђева, Савски трг, али и да ће након завршетка радова у Балканској бити рестауриране и фасаде како би цела улица добила нови живот.