субота, 11. август 2018.

Весић: Сви државни органи заједно против бесправне градње у Београду

Заменик градоначелника Горан Весић затражио је да градске општине доставе Граду Београду све инспекцијске предмете који се воде у вези са бесправном градњом, а који се воде на НН (непознатa) лица.

– Приметили смо да постоји више хиљада инспекцијских предмета у вези са бесправном градњом у Београду који се воде у општинама званично против НН лица. То је исто као да нема поступка, јер тужилаштво нема против кога да води кривични поступак и то представља изигравање закона. Дешава се да иста општинска инспекција која не може да утврди ко бесправно гради потом исти предмет проследи на легализацију са пуним именом инвеститора!? Зато је град затражио да му се доставе из општина сви предмети који се воде на НН лица, а ми ћемо те податке упоредити са подацима из Секретаријата за легализацију, али и „Водовода”, „Инфостана”, ЕПС-а и Катастра. Тако ћемо сазнати ко у ствари бесправно гради, па ћемо ми именом и презименом поднети кривичне пријаве против тих инвеститора – поручио је Весић.

Он је додао да је већ послао допис градским предузећима у коме је од њих затражено да се не прикључују бесправни објекти на мреже под претњом кривичне одговорности за директора.

Заменик градоначелника је поновио да је бесправна градња кривично дело које је кажњиво затвором, а да су такви инвеститори највеће зло Београда јер краду од свих грађана новац који би морали да уплате за доприносе за грађевинско земљиште. 

– Од тих доприноса ми градимо школе, болнице, путеве, обданишта, водовод и канализацију, тако да они који бесправно граде у ствари спречавају грађане да добију сву ову инфраструктуру – рекао је Весић.

Он је најавио је да ће Град Београд да затражи измену закона како би се спречила бесправна градња, а једна од мера је уписивање забележбе у катастру на све објекте у изградњи који неће моћи да се отуђе док се држави не плате све обавезе.