уторак, 11. септембар 2018.

Никодијевић: Искуства великих кинеских компанија драгоцена за Београд

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић и члан Градског већа Драгомир Петронијевић угостили су данас у Старом двору привредно-политичу делегацију града Шенжена. Никодијевић је истакао да је између осталог разговарано о великим инфраструктурним пројектима у Београду, у којима би искуства великих кинеских компанија била драгоцена.

Састанку је присуствовао и вршилац дужности секретара за управу Никола Прелевић. 

Председник градске Скупштине је изразио велико задовољство због доласка делегације Шенжена и рекао да гости долазе из града који представља велико саобраћајно чвориште.  

– Шенжен је велико саобраћајно чвориште када је у питању железнички, бродски и авио-саобраћај и њихова технологија управљања саобраћајем се налази на изузетно високом нивоу. Кинези имају велико искуство, али и компаније које се баве овом врстом посла ван граница своје земље. По питању саобраћајне логистике Шенжен је на првом месту у Кини, а нама је изузетно драго што имамо прилику да разменимо искуства – рекао је Никодијевић. 

Петронијевић је оценио да је промоција града Београда на кинеском тржишту и даље у току. Са делегацијом Шенжена највише је било разговора на тему саобраћајне логистике, навео је Петронијевић, али и туризма.

– Туризам је и даље најбрже растућа привредна грана у Београду, па је тако прошле године у Београду регистровано нешто мање од 2.200.000 ноћења. Желимо да повећамо те бројке, озбиљно радимо на томе и у овој години јер су нам туристи из Кине веома важни. Трудимо се да што боље представимо Београд, а нову прилику за то на кинеском тржишту имаћемо ускоро за време манифестације „Дани Београда у Пекингу”. У свему томе нам много помажу одлични односи дбе земље, које су изградили пре свега председници Александар Вучић и Си Ђинпинг – рекао је Петронијевић. 

Кинеску делегацију предводили су потпредседник области Шенжен Ванг Веи и заменик генереалног секретара Шенжена Хуанг Менжен.