уторак, 18. септембар 2018.

Весић: Без пластичних кеса од 2020. године

Заменик градоначелника Горан Весић, министар заштите животне средине Горан Триван и директор ЈКП „Паркинг сервис” Андрија Чупковић представили су данас у гаражи „Обилићев венац” еко програм кампање „Аутомобил паркирај, околину сачувај”. 

Према Весићевим речима, циљ кампање, коју организује Удружење паркиралишта Србије, јесте подизање свести у јавности о утицају саобраћаја на животну средину и значају развоја одрживих видова саобраћаја.

–    Мени је велико задовољство што је градско предузеће „Паркинг сервис” наставило да показује да има еколошку свест. Када смо реновирали гаражу „Обилићев венац”, испунили смо највише енергетске и еколошке стандарде, а између осталог, направили смо места за бицикле. Сваки грађанин који паркира аутомобил, може бесплатно да узме бицикл, којим би се кретао по пешачкој зони и центру града. Ово је конкретан допринос очувању животне средине – рекао је Весић.
 
Заменик градоначелника најавио је да ће Град Београд до краја године добити три мала електрична аутобуса, који ће превозити грађане и туристе по центру престонице. То је поклон нафтне компаније НИС. До Нове године набавиће се и електрични једноседи за комуналну полицију. 

– Следеће године за потребе јавног превоза купићемо 80 најмодернијих електричних аутобуса. Када та возила буду испоручена, цео центар града биће покривен електричним аутобусима, тролејбусима и трамвајима. Циљ нам је да у најужем центру града имамо искључиво возила која су на електрични погон – најавио је Весић.
 
Према његовим речима, Град ће још једном одлуком допринети чувању животне средине – у Београду ће од 1. јануара 2020. бити забрањена употреба пластичних кеса.

– Ове недеље Градско веће усвојиће предлог да се у свим малопродајним објектима укине употреба пластичних кеса. О овом предогу 25. септембра дискутоваће Скупштина града. Дајемо рок 15 месеци да се малопродајни ланци прилагоде. Ова одлука је корак даље од оне одлуке да се кесе наплаћују два динара – објаснио је Весић, нагласивши да је наплатом кеса за 60 одсто смањена њихова употреба.

Министар Триван честитао је Граду Београду и ЈКП „Паркинг сервису” на конкретној еколошкој акцији која даје позитивне резултате. 

– Почињемо да живимо у Србији која постаје еколошки освешћена, а Београд је перјаница тога. „Паркинг сервис” својим конкретним акцијама доказује да има мисију да код грађана развије свест о важности животне средине. Београд је први град у Европи са гаражом која испуњава највише енергетске и еколошке стандарде. Грађани у овој гаражи остављају возила на најсигурнијем месту. Нема трошења фосилних горива, а свако ко узме бицикл, има физичку активност која није напорна, а позитивно утиче на здравље – рекао је Триван, нагласивши да ће куповином електричних аутобуса, Београд бити лидер у региону.
 
Догађају у гаражи „Обилићев венац” присуствовао је и Раденко Вуковић, председник Удружења паркиралишта Србије.