петак, 21. септембар 2018.

Никодијевић: Ефикасна јавна предузећа основа развоја Београда

Пластичне кесе требало би да буду забрањене од 1. јануара 2020. године у Београду, а коначну одлуку о томе донеће одборници Скупштине града на седници заказаној за уторак, 25. септембра, најавио је председнк парламента Никола Никодијевић.

Никодијевић за Танјуг каже да је Град раније постигао договор са великим трговинским ланцима да се пластичне кесе наплаћују, како би се њихова употреба смањила и износи податак да је у престоници сада у оптицају 60 одсто мање пластичних кеса.

Додаје да град жели да направи корак даље и буде иницијатор промене низа закона, али и да сопственим примером покаже како се у пракси чува животна средина, будући да су пластичне кесе један од највећих загађивача животне средине.

– Наравно, за борбу за очување животне средине и природних ресурса у граду требаће нам доста времена. Дајемо више од годину дана времена да се привикнемо на ту одлуку када буде ступила на снагу – рекао је он.

Додаје да ће бити спроведена и кампања према грађанима и трговинским ланцима, као и да одлука значи да ће морати да се понуди алтернатива пластичним кесама.

Предлог одлуке предвиђа да ће трговци бити дужни да избаце из употребе пластичне кесе на месту продаје, у свим малопродајним објектима, као и у услужним и другим делатностима, на територији града.

Кесе које трговци буду стављали на располагање потрошачима на месту продаје могу бити папирне, уз накнаду или без, а могу купцима да обезбеде и торбе за куповину, такође, са или без накнаде.

Одлука предвиђа и новчане казне за оне који је не буду поштовали и то од 150.000 динара за правно лице, а 25.000 динара за одговорно лице у одређеном објекту. Казне за предузетнике који се оглуше о нови пропис биће 75.000 динара, док ће физичка лица платити прекршај 25.000 динара.

Одборници би требало да дају и сагласност на одлуке о расподели добити за прошлу годину појединих градских јавних предузећа.

Никодијевић истиче да је добит предузећа за прошлу годину у граду већи од 5,3 милијарде динара, што је, каже, више него 2016. године.

– Од 2015. године јавно-комунална предузећа остварују добит и на то смо поносни. Пре пет година су јавна предузећа била у губицима, који су се покривали из буџета града, а сада приходују новац који се враћа у буџет и користи за даље инвестиције – каже Никодијевић.

Подсећа да, ипак, добит не остварују сва јавна предузећа у граду. ГСП Београд је предузеће које послује са губицима.

Зато ће, додао је, посебна пажња у наредном периоду бити посвећена том предузећу, како би се стабилизовало и радило барем на позитивној нули, ако не и са профитом.

Када је реч о предузећима, нека од њих требало би да добију нове директоре после седнице парламента.

У 15 градских предузећа почетком лета је био расписан конкурс, одржани су разговори и тестирање кандидата, а надлежна комисија ће извештај доставити Градском већу и Скупштини града на усвајање.

– Очекујем да ће се и избор директора предузећа наћи на седници у уторак. Комисија која је радила избор, радила је и претходних година, професионално – рекао је Никодијевић.

Реч је о „Градским пијацама, Дирекцији за грађевинско земљиште и изградњу Београда, „Градској чистоћи”, „Ади Циганлији”, „Зеленилу Београд”, „Београд-путу”, „Београдводама”, „Београдским електранама”, ГСП-у „Београд”, „Хиподрому”, „Јавном осветљењу”, „Паркинг сервису”, „Погребним услугама”, „Сава центру” и „Градском стамбеном”.

Пред одборницима ће се наћи и неколико предлога планова детаљне регулације, међу којима и измене Плана детаљне регулације санитарне депоније „Винча”, који је неопходан како би могла да почне градња постројења за прераду отпада.

– Верујем да ће инвеститор добити грађевинску дозволу до краја година и да ће моћи да почне са изградњом постројења, али што се тиче града Београда, плански услови ће од уторка постојати за Винчу – рекао је Никодијевић. 

Одборници ће разматрати измене Одлуке локалним административним таксама, предлог Годишњег програма заштите, уређења и коришћења пољопривредног земљишта на територији града за 2018. и извештај о стању безбедности саобраћаја у Београду за прошлу годину.