субота, 22. септембар 2018.

Весић: У наредне четири године још 112 километара стаза за бициклисте

Београд је много урадио последњих година на пошумљавању и побољшању еколошке ситуације, а један од важних циљева је и да се ради на томе да буде што више електричних возила и бицикала у градском саобраћају, изјавио је данас заменик градоначелника Горан Весић.

Весић је код Спортског центра „Милан Гале Мушкатировоћ” на Дорћолу, где је обележен Светски дан без аутомобила, у присуству министра заштите животне средине Горана Тривана и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања  рекао да смо направили озбиљан корак, али да се још ради на пошумљавању и садњи стабала широм града. 

– Зато смо и направили у последње четири године чак 20.000 квадратних метара пешачке зоне, а јуче смо почели радове на Топличином венцу – рекао је Весић.

Он је најавио да ће током јесени бити организован конкурс за изградњу 150 бициклистичких станица.

– Желимо да у наредне четири године изградимо још 112 километара стаза за бициклисте. Тиме јасно хоћемо да дамо предност бициклима у односу на возила. То је велики искорак – поручио је заменик градоначелника

Весић је истакао да град намерава да купи 10 електричних аутомобила и око 80 електричних аутобуса.

– Покренућемо иницијативу да електрична возила користе жуту траку и бесплатно користе паркинг. Желимо да их буде што више – рекао је Весић и поручио да је циљ да Београд постане „зелени и еколошки град”. 

Због тога, додао је, град немерава да од 1. јануара 2020. године забрани продају најлонских кеса.

– То је прва и историјска одлука, храбро смо закорачили. Тако показујемо да поштујемо животну средину, а верујем да ће трендове Београда пратити и остали градови у Србији – навео је Весић.

Министар заштите животне средине Горан Триван подсетио је колико смо напредовали технолошки, али је и навео да је квалитет ваздуха код нас драматичног лош, посебно у Београду, Панчеву, Нишу, Суботици и поручио да то мора да се мења. Подсетио је и да је прошле године увезено око 131.000 аутомобила, а од којих је 60 одсто старије од 12 година.

– То је велики проблем, увешћемо низ мера и покушаћемо да имамо што више електронских и хибридних аутомобила. Разговораћемо у Влади да помогнемо субвенцијама – рекао је Триван и навео да чак 6.000 људи годишње умре од последица лошег ваздуха.

Захвалнице за допринос животној средини добили су главни градски урбаниста Милутин Фолић, Алекса Живковић из Удружења Лека и директор РТВ Бор Благоје Спасковски.