среда, 10. октобар 2018.

Весић: Васко Попа ускоро на Ташмајдану

Комисија за споменике и називе тргова и улица Скупштине града усвојила је заједничку иницијативу заменика градоначелника Горана Весића, Удружења књижевника Србије и „Вечерњих новости” да се подигне споменик песнику Васку Попи у ресторану „Последња шанса” у Ташмајданском парку.
Ова одлука наћи ће се већ данас на Градском већу, а сутра пред скупштинским одборницима.

Попа је живео преко пута Ташмајдана и своје дане проводио у познатом градском ресторану „Последња шанса”. Одатле је потекла идеја за подизање споменика истакнутом песнику у том култном локалу, где би свако могао да седне и чита његове песме.

Како је Весић рекао за „Вечерње новости”, Васко Попа је један од утемељивача модерне поезије у Србији и својом поетиком обогатио је песнички језик у светској књижевности и на тај начин увећао углед српске културе у свету.

– Поезија Васка Попе проналази своје упориште у идентитету српског народа кроз векове, пре свега везујући се за непролазне симболе Београда – сматра заменик градоначелника.

Иницијатива да великан српске поезије добије обележје у главном граду, уз спомен-плочу на згради у којој је живео, на почетку Булевара краља Александра подигнуту у акцији „Вечерњих новости” и Министарства културе „Вратимо дуг писцима”, прошле године потекла је од Удружења књижевника Србије и песника Милована Витезовића.

Попа је оставио неизбрисив траг у светској поезији збиркама „Кора”, „Непочин-поље”, „Споредно небо”, „Усправна земља”, „Кућа насред друма”, „Живо месо”, „Вучја со”, „Рез” и антологијама „Од злата јабука”, „Урнебесник” и „Поноћно сунце”.

Током стваралачки богатог, али кратког живота био је један од наших најуваженијих песника у свету и то остао до данашњег дана.