четвртак, 11. октобар 2018.

Захвалност и почаст знаменитим људима

Одлуком Скупштине града, у Београду ће бити подигнути споменици Јернеју Копитару и Васку Попи, као и спомен-обележје Милану Младеновићу.

Заменица председника Скупштине града Андреа Радуловић оценила је да се на овај начин одају почаст и захвалност људима који су помогли да Београд данас буде метропола каква јесте.

Она је прецизирала да ће се споменик Јернеју Копитару налазити на улгу улица Палмотићеве и Џорџа Вашингтона, а да се подиже на основу међународног реципроцитета будући да је у Љубљани постављен споменик Вуку Караџићу. Овај споменик је поклон Града Љубљане.

Наш велики песник Васко Попа добиће споменик у Ташмајданском парку, који се подиже средствима Удружења књижевника Србије, а на иницијативу заменика градоначелника Горана Весића. Она је подсетила да је Васко Попа био један од најистакнутијих песника на српском језику, академик и један од сто најзнаменитијих Срба.

Рок музичар Милан Младеновић убудуће ће имати спомен-обележје на истоименом платоу испед Дома омладине Београда, чиме ће се комплетирати читав овај реконструисани простор. Андреа Радуловић је оценила да је Младеновић несумњиво један од најзначајнијих аутора и извођача наше рок сцене свих времена.

На данашњој седници донета су и решења о образовању одбора за подизање ових споменика.