четвртак, 18. октобар 2018.

„Дани слободе” – први пут заједничко обележавање два важна датума у историји града

Град Београд ће ове године први пут обележити два важна датума, Дан ослобођења у Првом и Другом светском рату, манифестацијом „Дани слободе”, која ће бити одржана од 19. октобра до 1. новембра, изјавио је помоћник градоначелника Андреја Младеновић за ТВ „Прва”.  

– Реч је о два веома важна датума за Београд, за историју Србије и српског народа. Сутра увече ће у Шећерани бити одржан мултимедијални спектакл. Уметничким даром и режијом Љубише Ристића биће дочаране борбе за ослобађање Београда 1944. године. Након тога, 20. октобра, традиционално се одржава меморијални дефиле, као и полагање венаца на Споменик ослободиоцима Београда. Биће организован и музичко-драмски догађај са симулацијом борби и свега што се дешавало 1944. године у Београду када су јединице Црвене армије и Народноослободилачке војске Југославије ослобађале Београд са великим жртвама – најавио је Младеновић.

Он је истакао да су спојена два важна датума који су обележили новију историју нашег града у прошлом веку. 

– Тачно пре сто година, 1. новембра, Београд је ослобођен у Првом светском рату и због календарске близине ова два датума сматрали смо да можемо да организујемо заједничку манифестацију која ће трајати десетак дана – рекао је Младеновић.

Он је најавио да ће се 19. окторба и 1. новембра по први пут у београдксим школама читати проглас којим ће се деци приближити историјске чињенице које су важне, јер она данас живе у слободној земљи и слободном граду.

– Морамо да поштујемо оне који су дали своје животе, како бисмо ми данас могли да живимо у слободној земљи и слободном граду. Прогласом који ће се читати 19. октобра и 1. новембра упознаћемо децу са овим важним датумима који указују на нашу славну историју – рекао је помоћник градоначелника. 

Како је нагласио, стогодишњица завршетка Првог светског рата обележава се свуда у свету, а наша манифестација је подељена у два дела јер се „одужујемо” савезницима и родољубима који су ослобађали нашу земљу.