четвртак, 18. октобар 2018.

Никодијевић: Скупштинa oдрaз вoљe грaђaнa и зaтo je jaвнoст њеног рада кључнa

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић учествује на Првој годишњој конференцији локалних скупштина, која се одржава данас и сутра у Новом Саду. Говорећи на првом панелу у оквиру конференције „Значај локалних парламената за грађане: потенцијали за укључивање јавности у раду”, Никодијевић је истакао важност ове теме, на првом месту због квалитета живота грађана, и нагласио да је скупштина oдрaз вoљe грaђaнa и зaтo je jaвнoст њеног рада кључнa.

– Први и основни контакт грађани остварују управо са јединицама локалних самоуправа које одлучују о животним питањима. Зато је важно да се разговара на тему јавности рада локалних самоуправа и бољег укључивања грађана у процес одлучивања. У име Скупштине Града Београда, наглашавам да смо спремни да саслушамо колеге из других градова и општина. Такође, у плану нам је и озбиљна модернизација и унапређење рада градске скупштине – истакао је Никодијевић.

Он је подсетио да скупштина има 110 одборника, те да би грађани остваривали своја права преко изабраних представника, то мора да буде методично и транспарентно.

– Идеја нам је да грађани буду што боље информисани о одлукама и планираним пројектима које доноси Скупштина града, али и да буду консултовани приликом трошења средстава из буџета. Модалитети су различити, али ће свакако подразумевати коришћење модерне, дигиталне технологије. Крајњи циљ је да грађани на што ефикаснији начин буду укључени у процес доношења одлука – рекао је Никодијевић.

Он је изразио уверење да ће први конкретни резултати по овом питању моћи да се виде већ наредне године. 

– Београд је пионир у поступку отворености градског парлемента, али није занемарљиво ни то што су неки градови отишли корак даље и применили поједина решења која могу да се пренесу и на главни град. Циљ нам је заједнички и посвећени смо томе да грађанима олакшамо живот, комуникацију са локалним самоуправама и поједноставимо процедуре са управама. Задатак управе јесте да буде сервис грађана. Морамо да вратимо поверење људи у институције и да читав процес буде двосмеран – навео је Никодијевић.

Организатор конференције је Скупштина Аутономне покрајине Војводине и Град Нови Сад, у сарадњи са пројектом „Јачање надзорне улоге и јавности у раду Народне скупштине – друга фаза”, који финансира Швајцарска агенција за развој и сарадњу (СДЦ) и спроводи Програм Уједињених нација за развој (УНДП). Конференција се надовезује на претходни скуп, одржан у октобру 2017. године, који је организован са циљем да се приближи појам дигитализације и функционисања Е-парламента. Ове године акценат је на увођењу нових механизама за размену искустава и представљање значаја циљева одрживог развоја.