петак, 19. октобар 2018.

Наставак реконструкције Скадарлије

Главни градски урбаниста Милутин Фолић потврдио је данас да је почела реконструкција дела Скадарлије, од Булевара деспота Стефана до Зетске улице. 

Скадарлија ће коначно изаћи све до Булевара деспота Стефана због чега ће бити измештене бетонске жардињере, а неки асфалтирани делови поплочани истом калдрмом као у остатку боемске четврти. 

Такође, према његовим речима, биће поправљени стубови осветљења, замењена нека стабла дрвећа која су болесна или допуњена тамо где фале.

Он је истакао да се Скадарлија више не третира само као улица, већ као зона и једна од најважнијих културно-историјских целина у престоници. 

– У претходном периоду потпуно је реконструисана Зетска улица, која је поплочана каменом. Тренутно је у току поплочавање дела Улице Страхињића бана, од Француске до Скадарлије, као и онаог малог дела ка Улици Џорџа Вашингтона. Такође је у плану уређење и Симине и Улице Емилијана Јоксимовића и тиме ће практично сви улази и прилази Скадарлији бити рекоснтруисани и адекватно поплочани каменом, са новом расветом, клупама, зеленилом и кантама за смеће – указао је Фолић.

Он је истакао да ће сви радови бити у духу Скадарлије и у складу са новом хијерархијом у саобраћају, где се даје приоритет пешацима, бициклистима и јавном градском превозу.