четвртак, 8. новембар 2018.

Никодијевић: Добра сарадња две највеће локалне самоуправе у Србији

Председник Скупштине Града Београда Никола Никодијевић састао се данас са председником Скупштине Града Новог Сада Здравком Јелушићем у просторијама новосадског парламента. Састанку је присуствовао и секретар Скупштине Новог Сада Марко Радин.

Никодијевић је истакао да овај сусрет представља прве, пионирске кораке сарадње између градских скупштина Београда и Новог Сада.

– Близу смо једни другима, имамо сличну проблематику, највеће смо локалне самоуправе и треба да размењујемо искуства, видимо шта ко и како ради и помогнемо једни другима. Често размењујемо и искуства са колегама из иностранства, а можда се решење проблема налази управо у нашем дворишту. Зато смо решили да покренемо нову праксу сарадње, наравно уз укључење и других локалних самоуправа, и заједнички покушамо да нађемо одговоре на нека питања која су заједничка. Скупштине сваке локалне самоуправе су мотор и покретач развоја јер све почиње доношењем скупштинских одлука. Ми се у Београду заиста трудимо да наша скупштина не буде кочничар развоја, већ да прати темпо Владе, председника Републике Србије и држи корак са модерним тенденцијама – казао је Никодијевић.

Он је одао признање Новом Саду, који је по питању дигитализације, електронске управе и е-управе напредовао више од Београда.

– Желим да видим каква су искуства Новог Сада, како бисмо и ми у Београду применили слична искуства и решења. Оно што је дужност и једне и друге скупштине јесте да наш рад буде јаван, транспарентан и да грађани буду добро информисани о одлукама које их се директно тичу, како би се што више укључивали у процес доношења одлука. Морамо наћи начин да грађани у том процесу учествују што више, буду консултовани и доносе одлуке које су у њиховом интересу – истакао је Никодијевић. 

Председник Скупштине Новог Сада Здравко Јелушић захвалио је на посети Николи Никодијевићу и подвукао да се ради о размени искустава две највеће локалне самоуправе у Србији.

– Београд јесте највећи град, али расте и Нови Сад, и ми ћемо се сигурно у будућности срести са проблемима какве има и Београд. Зато је ово прилика да разменимо искуства како бисмо на максималан начин испунили очекивања грађана. То су, пре свега, добро информисање и убрзани одговори на њихове захтеве. Ово је и прилика да колегама из Београда покажемо како смо спровели дигитализацију у Скупштини Града Новог Сада и до каквих је уштеда то довело, што показује и податак да смо тако сачували пет и по милиона динара само у првој години рада. То је истовремено и доказ да дигитализација са собом доноси како уштеду тако и лакшу комуникацију грађана са локалном самоуправом – казао је Јелушић.