уторак, 13. новембар 2018.

Радојичић у Барселони на Светском конгресу паметних градова

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић борави од данас до четвртка, 15. новембра, у званичној посети Барселони, током које ће присуствовати Светском конгресу паметних градова (SMART City Expo World Congress) и састати се са представницима градске власти Барселоне.

Градоначелник Радојичић нагласио је да је ова посета врло значајна за развој Београда као паметног града.

– Овај конгрес је једна од најзначајнијих светских манифестација која показује како се применом високих технологија може унапредити комунални систем града и побољшати квалитет живота грађана и то кроз примере многих градова. С друге стране, Барселона је град у коме многа од тих решења можемо видети у пракси. То значи да смо на извору одличних идеја и примера, а са градским секретарима видећемо шта је могуће да се примени на Београд – рекао је градоначелник. 

Конгрес представља највећи светски догађај за градове и фокусираће се на пет главних тема које одговорају на кључна питања са којима се данас суочавају градови: дигитална трансформација, урбано окружење, мобилност, управљање и финансије, као и заједнички, инклузивни градови, прилагођени потребама свих грађана.

Ове године присутно је око 100 градоначелника и заменика градоначелника. Очекује се око 20.000 посетилаца из више од 700 градова и 120 земаља, а присутнима ће се обратити више од 400 говорника.

Паралелно са конгресом, одржава се низ радионица, а Град Београд ће сутра, 14. новембра, учествовати на радионици „Изазови градова” (City Challenge), коју организују Светска банка и Конгрес.

– На овој радионици представићемо решења која Београд већ сада примењује као паметни град, уједно и планове који би у наредном периоду требало да унапреде квалитет живота грађана и олакшају њихову свакодневицу. Нагласак ће бити на изазовима јавног превоза и решењима за смањење саобраћајних гужви – најавио је градоначелник.

Делегацију Београда чине и Дарко Главаш, в. д. секретара за послове одбране, ванредних ситуација, комуникације и координацију односа са грађанима, Душан Рафаиловић, секретар за саобраћај, и Јелена Динић Миловановић из ЈКП „Јавно осветљење”.