недеља, 18. новембар 2018.

Весић: Град Београд спреман за зиму и снег

У Београду је рано јутрос пао први снег ове зиме, а заменик градоначелника Горан Весић рекао је да су га надлежне службе Града Београда очекивале, те да су у другом степену приправности, јер ово није снег који ће се задржати и правити проблеме.

Весић је навео да је тренутно на улици 30 камиона, те да шест камиона покривају републичке путеве. 

– Када смо у пуној приправности, имамо више од 124 возила на терену. Овај снег није снег који ће остати дуже, нема потребе за пуним капацитетима – рекао је Весић за ТВ „Пинк”.

Додаје да Београд спремно чека зимску сезону и наводи да има 6.000 тона соли, која ће се бацати када буде било потребе, као и калцијум-хлорида око 100 тона, који се баца када су екстремно ниске температуре.

Такође, спремна је и со за диструбуцију грађанима, која ће им се делити како би могли да бацају испред својих кућа када има леда. 

Весић је најавио да се снег очекује и сутра и додао да то нису падавине које могу да изазову веће проблеме.

– Важно је да смо спремни и да можемо да реагујемо, посебно јер се наредних дана очекују температуре испод нуле, што значи да ће ледити, а то је и опасније од снега – каже Весић.

Рекао је да топлане у Београду раде, те да се греје негде око 17 милиона метара квадратних стамбеног простора, око четири милиона метара квадратних пословног простора, односно 310.000 станова, што је половина свих станова и кућа у Београду.

Како је навео, у овом тренутку топлане у Београду се снабдевају 70 одсто гасом и 30 одсто угљем, а град нема никаква дуговања ни према „Србијагасу”, ни према Колубари, као ни према топланама.

Весић је најавио да ће се следеће године почети са радовима на далеководу Обреновац–Београд, што значи да ће се пара која се користи у Термоелектрани „Никола Тесла” допремати до Београда, од чега ће ће се грејати Земун и Нови Београд, што ће смањити потрошњу гаса за трећину.

Од 15. октобра, када је почела грејна сезона у Београду, пристигло је 309 жалби на кварове, што говори о томе да је систем добро припремљен, каже Весић. 

Истакао је да Београду нису потребне нове топлане и навео да град има програм по којем се модернизују постојеће.

Заменик градоначелника је најавио да ће се следеће седмице кренути са реконструкцијом Карађорђеве улице, од Бранковог моста до Београдске тврђаве, што укључује и сређивање кеја.

Говорећи о радовима на Тргу републике, Весић је истакао да је завршено ископавање, те да ће се до среде бити објављено које капије су остаци пронађени, а такође и наставити са радовима на реконструкцији.

Упитан да прокоментарише наводе опозиције да споменик патријарху Павлу није завршен, Весић каже да је тај споменик сјајно уметничко дело, те да је постало уобичајено да шта год да се уради, појаве се људи који мисле да су од свих паметнији.

– Ово је један модеран споменик, споменик који одише духовношћу и скромношћу и урађен је по најпознатијој слици патријарха из трамваја, а то што сама фигура лебди показује на симболичан начин како Србија нема још увек довољно ослонца –  наводи Весић.

Најавио је и да ће у Београду бити отворено девет монтажних обданишта, као и да је донета одлука да се у свакој фирми која има преко 1.000 запослених отвори једно „фабричко обданиште”, са чим ће се кренути од 1. јануара 2019. године.