недеља, 18. новембар 2018.

Обележен Дан сећања на жртве саобраћајних незгода

Саобраћајна несрећа се дешава у трену, један тренутак непажње може да промени живот не само онима који учествују у несрећи већ и њиховим породицама. Нека данашњи дан буде подсећање другима да возити у саобраћају значи сачувати свој, али и живот других људи, поручио је заменик градоначелника Горан Весић на догађају који је данас уприличен испред Старог двора поводом обележавања Светског дана сећања на жртве саобраћајних незгода.

Догађају су присуствовали и начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унустрашњих послова Небојша Арсов, вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Јасмина Милошевић и промотер кампање „Имаш само један пут” Игор Лазић Нигор.

Весић је рекао да није довољно само не кршити саобраћајне прописе приликом вожње, већ је важно да будемо опрезни и пажљиви, јер се несрећа може догодити не нашом кривицом.

– Требало би да размишљамо и о томе колико младих живота је изгубљено. Тачно је да је највећи узрок смртности међу младима брза вожња. Један од првих захтева грађана када у Београду урадимо неку улицу јесте да поставимо лежеће полицајце или неку препреку. Позивам МУП и све друге који могу да дају допринос да казне за брзу вожњу и вожњу у алкохолисаном стању буду још оштрије. До сада је урађено много, велики су помаци, али морамо да урадимо много више како би животи били сачувани – истакао је Весић и изразио задовољство што и Град Београд даје свој допринос у смањењу броја људи који страдају у саобраћјаним несрећама.

Весић је захвалио Агенцији за безбедност саобраћаја, Министарству унутрашњих послова и Саобраћајној полицији што су ангажовани на овом пољу и додао да није њиховог великог рада, не бисмо имали резултате који показују да из године у годину мање људи страда на путевима. Он је захвалио и Игору Лазићу који, као јавна личност, даје допринос да се скрене пажња на овај проблем.

Вршилац дужности директора Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије Јасмина Милошевић рекла је да је живот један и неприкосновен, те да он нема цену.

– Милион и по људи годишње погине на путевима широм света, милиони људи буду повређени, а десетине милиона породица пати и има трајну последицу саобраћајне незгоде. Страдање у саобраћајним незгодама је водећи узрок смртности код младих. Ми немамо права да одузмемо туђи живот и нико други нема права да одузме наш живот. Агенција за безбедност саобраћаја заједно са Министарством унутрашњих послова током читаве године спроводи активости са циљем да се смањи број страдалих на нашим путевима – нагласила је она.

Према речима Јасмине Милошевић, резултати ове године показују смањење у односу на претходну годину у броју саобраћајних незгода, седам одсто мање погинулих, више од 1.000 људи је мање повређено него претходних година, 20 одсто мање погинулих возача и путника у аутомобилу, као и 20 одсто мање страдања мотоциклиста и мопедиста, за 17 одсто смањен је број страдалих бициклиста и смањен је број страдалих пешака.

Начелник Управе саобраћајне полиције Министарства унутрашњих послова Небојша Арсов рекао је да је од почетка године прошло 320 дана, а да је на нашим путевима погинуло 476 људи. 

– Један тренутак као трептај ока убије хиљаде осмеха, пролије реке суза и избрише све планове. Правило је да се сачува живот и туђи и свој – навео је Арсов.

Игор Лазић је захвалио Агенцији за безбедност саобраћаја на томе што су му указали повередње да буде део кампање и да уради песму и спот.

– Нису само жртве они који су страдали, већ и породица, пријатељи који изгубе своје вољене. Живот се потпуно мења, а ја сам то осетио. Ми смо сви потенцијалне жртве када смо у саобраћају, морамо поштовати саобраћајне прописе и једино тако можемо спасити наше животе и животе других људи – поручио је Лазић.