понедељак, 19. новембар 2018.

Градоначелник Радојичић: Изванредном сарадњом Београда и НИС-а до сада реализовано 160 пројеката

Грaдoнaчeлник Бeoгрaдa проф. др Зоран Радојичић обратио се вечерас на свечаности поводом обележавања десетогодишњице прoгрaмa „Зajeдници зajeднo”. Oвим прoгрaмoм НИС вeћ деценију пoмaжe лoкaлним зajeдницaмa у Србиjи у прojeктимa битним зa њихoв рaзвoj, а самим тим и за развој читаве земље. Свечаности у „Београдском драмском позоришту” присуствовали су помоћник градоначелника Андреја Младеновић, представници бројних локалних самоуправа, ресорни министри у Влади Србије и многобројни сарадници.

Како је градоначелник Радојичић том приликом оценио, сарадња Београда и НИС-а протеклих година је изванредна.  

– У Београду је реализовано 160 пројеката у вредности од 340 милиона динара. На сваком кораку видимо допринос НИС-а квалитету живота Београђана и бољој будућности. За ову годину планирана су још три пројекта у вредности од 20 милиона динара. Сва три су значајна и говоре о правцима у којима желимо да развијамо Београд – рекао је градоначелник.

Он је прецизирао да се први тиче екологије, те да НИС купује два електрична аутобуса за централни део Београда, то јест за пешачку зону. Други пројекат у складу је са одговорном социјалном политиком коју град води, а односи се на опремање кол центра, како би људи брже и боље остваривали своја права из области социјалне заштите. Трећи пројекат је донација апарата за биохемијску анализу за једну приградску општину.

– Београд и Србија су испреплетани јер све што се уради добро за Београд истовремено је добро и за Србију и обрнуто. Границе суштински не постоје јер су људи усмерени на Београд, а Београд према свим деловима земље. Пример за то је помоћ НИС-а Дечјој клиници у Тиршовој, што је својевремено много значило Београду али и деци у Србији. Осим тога што програм умногоме доприноси заједници, то је и пројекат од пријатеља пријатељима – истакао је Радојичић.  

Генерални директор НИС-а Кирил Тјурдењев је навео да успешно пословање једне компаније добија своју вредност у ономе шта је уложила у будућност и заједницу.

– НИС није само велики систем већ и блиски комшија и пријатељ. С великим поносом гледамо како некадашњи идејни пројекти постају део бољег живота за грађане. Скоро хиљаду пројеката и више од милијарду динара биланс је прве деценије. Пред нама су нови изазови и сигуран сам, нови успеси. Улагање у заједницу је наше потврђено стратешко опредељење – истакао је Тјурдењев. 

Осим Београда, и градоначелници Панчева и Чачка представили су реализоване пројекте у тим градовима и изразили велику захвалност НИС-у за све шта је урађено.

Кроз програм „Заједници заједно” НИС је до сада подржао реконструкцију вртића, паркова, игралишта и школа, опремање школских лабораторија и учионица, као и реализацију пројеката из области образовања и науке, културе, екологије, спорта, јавног здравља и социјалне заштите. У 2018. наставља се улагање у пројекте чији је циљ побољшање квалитета живота грађана локалних заједница, подршком 26 пројеката за шта је опредељено 114,5 милиона динара.