уторак, 4. децембар 2018.

Радојичић: Пет милиона динара за школе које похађају деца са сметњама у развоју

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић заједно са секретаром  Секретаријата за образовање и дечју заштиту Славком Гаком присуствовао је четвртој по реду манифестацији „Ти можеш” у Малом позоришту „Душко Радовић” поводом обележавања Међународног дана особа са инвалидитетом. Том приликом они су обишли продајну изложбу креативних предмета које су  израдила деца са сметњама у развоју. 

Радојичић, који је свој рад посветио деци и њиховом лечењу, истакао је да међу младима са посебним потребама има пуно његових пацијената. 

– Са њима сам делио многе тешке тренутке и знам да у животу има пуно изазовних ситуација. Сада, као градоначелник, имам задатак да препреке смањимо на најмању могућу меру и да сви имамо исту шансу да развијамо своје потенцијале и испунимо своје жеље – рекао је градоначелник.

Градоначелник је ученицима основних школа „Вук Караџић”и  „Дринка Павловић”, као и ђацима Пете београдске гимназије, који су присуствовали пригодном програму, поручио да је важно да водимо рачуна једни о другима, као и да пружамо подршку онима којима је потребна.

– Град Београд ће помоћи свима да своје потенцијале искажу и унапреде. Ове године издвајамо пет милиона динара за реконструкцију и опремање школа за децу са инвалидитетом и посебним потребама – рекао је он и додао да им је помоћ потребна и када су у питању архитектонске баријере, прилази објектима и други важни сегменти за њихово несметано функционисање.

Славко Гак подсетио је да у Београду има 16 школа за особе са инвалидитетом и посебним потребама које похађа више од 2.000 деце, док је око хиљаду малишана укључено у програм инклузије у редовним основним и средњим школама.

– Свакодневном комуникацијом са овим школама помажемо им и показујемо да су нам увек приоритет. Желимо да их брже и квалитетније припремимо за свакодневни живот – рекао је Гак и додао да ће Град Београд наставити да унапређује услове образовања у школама које похађају ова деца и да заједно могу да превазиђу све препреке.