четвртак, 6. децембар 2018.

Радојичић: Београд се мења, остварујемо своју визију

Визија Београда је да се развије у паметан и зелени град, али и град који мисли о својој деци, будућим генерацијама, град за децу, рекао је градоначелник проф. др Зоран Радојичић сумирајући резултате шестомесечног рада на месту првог човека престонице. 

Радојичић је гостујући на ТВ „Пинк” нагласио да се зато ради и на великим пројектима попут „Београда на води”, иновативним решењима за енергетску ефикасност, али и на пројекту изградњe „Тиршове 2” како би се малишани лечили на највишем могућем нивоу.

Градоначелник је истакао да је „Београд на води” пројекат који у правом смислу говори о начину на који се мења наш град и о развоју који незаустављиво иде напред. 

–  Ствара се читав нови кварт са новим концептом живљења. Београд остварује свој давни сан да се спусти на реке. У овом тренутку почиње да се гради кула која ће бити симбол Београда, висине 168 метара, увелико су у току радови на тржном центру и галерији, ради се пратећа инфраструктура и тај део града добија своје контуре. Београд мења своје лице из дана у дан – истакао је Радојичић.

Говорећи о изградњи „Тиршове 2”, Радојичић је подвукао да је после скоро 50 година, када је седамдесетих направљен Институт за здравствену заштиту мајке и детета Србије, дошло време за изградњу нове дечје болнице.

– Студија изводљивости започета је пре неколико дана, тендер је завршен и тим стручњака из Аустрије и Србије ће урадити детаљну анализу података, према чему ће се правити структура болнице и планирати зграда. „Тиршова 2” имаће и нови концепт лечења, са циљем да деца проводе мање времена у болници, а да у њој буду само они чије стање то изричито захтева. Пацијент ће још више бити у центру пажње, третман ће бити олакшан, а комфор ће бити повећан. Вредност студије изводљивости, која је донација Словачке, је 250.000 динара, а новац за изградњу обезбедиће Централна европска банка у износу од 54 милиона евра – подсетио је Радојичић.

Градоначелник је подсетио на пројекат изградње „паметног града”, који би био ефикаснији и економичнији, по угледу на многе друге велике градове у свету. 

– С обзиром на то да све више људи живи у градовима и да ће се тај број повећавати, морамо да се на време позиционирамо да не би дошло до проблема. „Паметан град” је важан чинилац у добром организовању нових великих градова – рекао је Радојичић. 

Он је  истакао да је за градове важно да буду и здрава средина, где ће људи несметано и квалитетно живети.

– Један од закључака на министарској конференцији „Иновативна решења за проблем загађења у Југоисточној и Јужној Европи” са министрима Ненадом Поповићем и Гораном Триваном је да су „зелени градови” неопходни будућим великим градовима и да сви морамо бити свеснији колико су климатске промене и загађење животне средине изузетно велики проблем – рекао је он. 

Градоначелник је подсетио да је унапређење енергетске ефикасности у граду веома важан пројекат, у оквиру кога ћемо заједно са ЕУ у наредном периоду урадити реконструкцију четири зграде – Хитне помоћи, Студентске поликлинике, Студентског стационара и Градске библитеке.  

– Урадиће се реконструкција на тај начин да ће се водити рачуна о томе колико те зграде троше електричне енергије. То је генерално концепт који је прихваћен у свету када говоримо о одговорном понашању према енергији. У оквиру овог пројекта важно је да формирамо и фонд, и да сваке године радимо све више пројеката, али и да имамо тим људи који ће на прави начин одабрати те зграде које заслужују највећу пажњу – истакао је градоначелник. 

Он је поменуо и конкурс „Имам решење за паметнији град” компаније „Београд на води” где је идеја да се подрже млади људи са иновацијама који нуде решења за модернији начин живљења у нашем граду. 

Градоначелник је подсетио и да се ускоро очекује завршетак нове зграде Прихватилишта за децу и да је тај пројекат типичан пример тимског рада. 

– Урађено је 97 одсто ствари, а план је да се до фебруара следеће године реализује у потпуности овај пројекат – закључио је Радојичић.