субота, 8. децембар 2018.

Радојичић: Водити Београд је привилегија и част

Имамо напредак у области социјалне политике, екологије и на великим инфраструктурним пројектима, радимо на стратешким плановима за смањење загађења ваздуха и кандидатури Београда за „Зелену престоницу Европе”, што представља корак ка мојој визији да Београд буде здравији и зеленији град, рекао је градоначелник проф. др Зоран Радојичић у интервјуу за Дневни лист „Блиц” поводом шест месеци од како је на функцији првог човека Београда.

– Док мислимо о квалитету живота свих Београђана, бринемо о најрањивијима. Прихватилиште за децу добија нову велику зграду. Изградња београдске гондоле, од Калемегдана до Ушћа, почиње на пролеће 2019. И она ће бити модеран вид превоза и нова туристичка атракција у региону – истакао је Радојичић. 

Говорећи о изградњи „Тиршове 2”, градоначелник је истакао да се почетак градње овог објекта очекује у 2020. години. 

– Испуњавамо предизборно обећање грађанима да ћемо изградити нову, савремену дечју болницу, радимо детаљне процене шта је све потребно дечјој медицини и, након студије изводљивости, план је да изградња започне 2020. Прве пацијенте модерна српска болница требало би да прими 2022. године – рекао је Радојичић. 

Градоначелник је нагласио да осим великих пројеката, престоницу чине комуналне теме, превоз, грејање и многи други пројекти.

– Разговарам са Београђанима свакодневно, шетам градом, користим градски превоз. Мој приватни живот се не разликује много од живота било ког другог Београђанина и то се није променило откад сам постао градоначелник. Ипак, променио се начин на који гледам на Београд. Када сте градоначелник, упознате га у његовим екстремима. Од великих пројеката који вас воде у будућност до људи са потресним судбинама којима мала помоћ мења живот. Последњих шест месеци сам упознао невероватне људе који верују у пројекте на којима раде и желе да унапреде живот у престоници – каже Радојичић. 

Говорећи о почетку грејне сезоне, градоначелник је истакао да је она почела успешно.

– Диспечерски центар није примио већи број рекламација. Тренутно се решавају два мања квара, али значајних проблема нема. Испорука енергије потрошачима се усклађује са временским условима, тако да у становима Београђана у сваком тренутку буде 20 степени. Примера ради, пре неколико година био сам у Њујорку када је снег потпуно паралисао град на три дана. Не волим да жмурим пред проблемима и не мислим да је живот у Београду идеалан. Због своје професије сам пропутовао свет и имао прилике да живим у иностранству. Видео сам да су неке области организације градова на које се угледамо боље од Београда. Али, и нама се чини да је трава зеленија у туђем дворишту. Реална слика је између, а простора за напредак је много –  нагласио је Радојичић.

Према његовим речима, гужве су један од највећих изазова у Београду. 

– Прво решење које ћемо примењивати је у области „паметног града” и подразумева употребу високих технологија. Од 2019. године постављаћемо сензоре и камере на семафорима који ће пратити информације о гужвама и слати их центру из ког ће моћи да се реагује, рецимо, тако што ће у улицама у којима је гужва зелено светло трајати дуже. Циљ је да обезбедимо више зелених таласа – истакао је он. 

Говорећи о новогодишњој расвети, градоначелник Радојичић је истакао да Београд лепше изгледа када је осветљен.

– Чуо сам различите коментаре и сматрам да су они ствар укуса. Мени се допада када је град осветљен. Обрадује ме кад видим да се људи сликају испред украса, да деца уживају и да Београд одише празничним духом. Вредност спроведене јавне набавке ЈКП „Јавно осветљење” којом је набављена опрема за декоративно осветљење града нешто је мања од 250 милиона динара, без ПДВ-а – указао је градоначелник.  

Радојичић је подвукао и да подржава напоре председника Вучића за Косово и нагласио да у свакој ситуацији треба да стојимо иза наших људи на Косову и Метохији, да се боримо за њих и заштитимо наше националне интересе.

На крају интервјуа, Радојичић је нагласио да се после шест месеци од како је на функцији градоначелника није покајао и да би поново пристао да стане на чело Београда.  

– То је привилегија и част, и овај осећај превагне и у најизазовнијим моментима досадашњег мандата. Уживам у раду на пројектима који доприносе развоју града и нисам незадовољан оним што смо постигли у првих шест месеци, мислим да је то најважније – казао је градоначелник Радојичић.