понедељак, 10. децембар 2018.

Весић: Инфраструктурни радови у циљу растерећења саобраћајница

Заменик градоначелника Београда Горан Весић најавио је да ће се и наредне године наставити са већим инфраструктурним радовима, нарочито у циљу растерећења саобраћајних гужви. Како је подсетио, завршиће се реконструкције Трга републике и Карађорђеве, а радиће се и комплетан потез од Рузвелтове до Калемегдана – Краљице Марије, 27. марта, Џорџа Вашингона и Цара Душана.

– Трамваји преко Моста на Ади требало би да почну да саобраћају у јуну, чиме ће се спојити Баново брдо и Раковица са Новим Београдом. Предстоји и почетак реконструкције Кнеза Милоша, са подземном гаражом дуж улице, затим обнова Карађорђеве улице, од Београдске задруге до Бранковог моста, и Савске улице, а очекује нас и завршетак Савског кеја, од Бранковог моста до Београдске тврђаве. Такође, у марту, најкасније у априлу, за саобраћај би требало да се пусти Булевар Вудроа Вилсона. Главна намена овог булевара јесте да скрене саобраћај из Булевара војводе Мишића, како бисмо имали паралелну везу – истакао је Весић. 

Он је изнео податак да је број аутомобила само прошле године порастао за шест, седам одсто, што у највећој мери утиче на саобраћајне гужве. Због тога град инсистира на пројектима који ће растеретити поједине саобраћајне правце. Примера ради, нови савски мост имаће шест трака и биће проходнији од Бранковог, а у смањењу гужви из тог правца умногоме ће помоћи и будући тунел, који ће почињати од садашње аутобуске станице и простираће се скоро до Панчевачког моста. Према проценама, додао је Весић, овај пројекат би требало да растерети саобраћај у зони центра за око четрнаест процената, што ће бити велики успех. Други тунел је Топчидерски, а по завршетку и обилазнице, саобраћајне гужве у граду би требало да буду много мање.