среда, 12. децембар 2018.

Радојичић: Нова зграда Прихватилишта за децу у завршној фази

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је радове на адаптацији и реконструкцији нове зграде Прихватилишта за децу и младе у Улици Живка Давидовића на Звездари. 

Догађају су присуствовали секретарка за социјалну заштиту Наташа Станисављевић, Владета Митровић из Секретаријата за инвестиције, као и вршилац дужности директора Прихватилишта Данијела Стајковић. 

Вредност инвестиције је 120 милиона динара, а градоначелник је истакао да је рок за завршетак радова 25. фебруар. 

– Задовољан сам,  урађено је 97 одсто посла, али сам веома срећан и због чињенице да ћемо новим објектом Прихватилишта решити велики проблем. Простор у којем се деца тренутно налазе није адекватан и заузима површину од свега 250 квадратних метара, док ће овде на располагању имати више од 1.700 квадратних метара. Капацитет нове зграде Прихватилишта биће знатно већи, деца ће моћи да се задрже најдуже шест месеци, након чега ће бити упућивана у хранитељске породице или на друго место са обезбеђеним условима за њихов боравак. У питању су најугроженије категорије – злостављана деца, деца без родитеља или старатеља, као и деца која су била предмет трговине људима – рекао је градоначелник. 

Према његовим речима, веома је важно да као друштво бринемо о тој групи деце јер им је наша помоћ неопходна. Како је рекао, адаптација и реконструкција овог објекта доказ је да Град Београд размишља на прави начин када је овај сегмент социјалне заштите у питању. 

– У разговору са директорком сазнао сам да је једна од новогодишњих жеља деце која се тренутно налазе у Прихватилишту управо добијање адекватнијих услова који их овде очекују. У наредном периоду ћу сигурно додатно обилазити ову локацију како бих се уверио да радови напредују у складу са плановима. Од почетка мог мандата, овај пројекат се налази на високом месту листе приоритета – подсетио је Радојичић. 

Он је додао да је део објекта који ће бити Свратиште у потпуности одвојен од Прихватилишта, што је веома важно, јер деца у Свратиште долазе само преко дана, док у Прихватилишту могу да проведу знатно дужи период. 

– Неке од просторија су уређене, попут сензорне собе, али и собе за безбедно испољавање беса. Људи који раде са децом из Прихватилишта обављају изузетно одговоран и тежак посао, али у исто време значајан и хуман. Све набавке које су потребне, попут намештаја, кухиње и опреме, обављене су и почела је испорука. Иако је највећи део посла завршен, остало је још доста тога да се уради, попут уређења околине зграде, али ће и то бити завршено на време – закључио је градоначелник.